Un pedolog din cadrul Î.S. „Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului” a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de probațiune de 3 ani, pentru săvârșirea a șase episoade de corupere pasivă.
De asemenea, prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pedologul a fost privat de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 6 ani, fiind obligat să achite și o amendă de 250 de mii de lei.
Potrivit probelor acumulate de Procuratura Anticorupție, în comun cu Centrul Național Anticorupție, inculpatul, împreună cu alți angajați ai Î.S. „Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului”, în perioada aprilie–iunie 2021, ar fi pretins și primit mijloace bănești de la persoane fizice și reprezentanți ai unor companii, în schimbul diminuării notei de bonitate a solului în rapoartele pedologice oficiale, care erau esențiale pentru stabilirea valorii și potențialului terenului.
Este vorba despre mai multe episoade de mită, fiecare cu o valoare cuprinsă între 8 și 10 mii de lei, unele împărțite în mai multe tranșe.
Cauza penală a fost expediată în instanță de judecată în noiembrie 2024, fiind vizați 4 angajați ai instituției, însă din motiv că inculpatul și-a recunoscut vinovăția, cauza a fost disjunsă în privința acestuia, ceilalți 3 inculpați fiind judecați în procedură separată.
În scopul garantării executării pedepsei cu amendă, instanța a menținut sechestrul aplicat asupra mijloacelor bănești în sumă de 5 000 de euro, ridicate în cadrul percheziției la domiciliul inculpatului.
Cât privește solicitarea acuzatorului de stat privind confiscarea sumei de 71 808 de lei, urmează să se expună instanța de judecată care examinează cauza penală disjunsă.
Sentința nu este definitivă, aceasta poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Centru, în termen de 15 zile.
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.