Cultură

Postul TVR MOLDOVA a fost premiat la finalul celor două mari evenimente culturale care au adus şi mai aproape cele două maluri ale Prutului

Postul TVR MOLDOVA a fost premiat la finalul celor două mari evenimente culturale care au adus şi mai aproape cele două maluri ale Prutului

Două mari evenimente culturale au adus şi mai aproape cele două maluri ale Prutului. Vorbim despre Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti şi Zilele Filmului Românesc, ajunse la final. TVR MOLDOVA s-a ales cu un premiu special, pentru reflectarea evenimentelor şi contribuţia la valorificarea culturii şi valorilor româneşti.

BFCO

NICOLAE MOCANU, director TVR MOLDOVA: „În primul rând ne onorează foarte mult. Am fost toată această perioadă cu ochii pe Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti. Este o perioadă excelentă pentru publicul din Chişinău să urmărească şi să vadă pe viu teatrele româneşti venite aici special pentru noi”.

Evenimentele culturale din cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti şi a Zilelor Filmului Românesc au fost reflectate atât în buletinele de ştiri de la TVR MOLODOVA, cât şi în cadrul emisiunilor.

ION RAILEAN, jurnalist TVR MOLDOVA: „Este un premiu pentru toată echipa de la Tele Matinali pentru că pe parcursul acestor două săptămâni în fiecare dimineaţă am avut invitaţi din toată România, regizori din Târgu Mureş, Bucureşti, Craiova...

Stagiunea din acest an a reuniunii culturale s-a încheiat cu piesa "Radio", o dramă de Eric Bogosian, jucată de actorii de la Teatrul "Marin Sorescu" din Craiova. Iar prezentatorul emisiunii "Punctul Pe Azi" de la TVR MOLDOVA, Vasile Munteanu, a schimbat, pentru puţin timp, rolul de jurnalist cu cel de actor.

ALEXANDRU BOUREANU, director, Teatrul Naţional "Marin Sorescu", Craiova: „Cred că este un spectacol mai ales pentru dumneavoastră, care lucraţi în presă. Este vorba despre viaţa oamenilor care lucrează în radio, în televiziuni, din culisele acestei vieţi profesionale. Să ştiţi că la Craiova la acest spectacol au venit foarte multă lume de radio şi au fost atinşi de acest subiect”.

Şi cea de-a 9-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc a ajuns la final. În perioada 21-24 septembrie, spectatorii au putut urmări gratuit cele mai apreciate proiecţii româneşti.

PAUL NEGOESCU, regizor: „Nu mai am mari emoţii că deja filmul şi-a cam încheiat soarta. A avut un parcurs destul de lung. Deja eu sunt cu gândul la alt proiect pe care urmează să-l lansez curând”.

ANDREI TĂNASE, regizor: „Când am venit aici nu ştiam la ce să mă aştept. E prima oară la zilele filmului românesc la Chişinău. Am fost foarte plăcut surprins. Chiar acum pregătesc scenariul unui lungmetraj şi chiar abia aştept să îl aduc şi pe acesta la Chişinău”.

VICTOR CANACHE, regizor: „Având în vedere că sălile au fost arhipline, surprinzător de bine s-a răspuns la ce am adus noi aici. Mă gândesc că s-a bucurat publicul”.

Zilele Filmului Românesc şi Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti au fost organizate cu sprijinul ministerelor Culturii din Republica Moldova şi România, a Institutului Cultural Român şi a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter