Social

Cetățenii își pot apăra dreptul de consumator al serviciilor financiare înaintând o petiție către CNPF

post-img
Drepturile consumatorului
Sursa foto: tvr/simbol

Banca Națională a Moldovei (BNM) informează cetățenii că își pot apăra dreptul de consumator al serviciilor financiare înaintând o petiție către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Asta, pentru că din 1 iulie, anul curent, competențele de protecție a consumatorilor de servicii financiare revin CNPF.

Astfel, cele mai importante atribuții ale acesteia sunt reglementarea mecanismelor de soluționare a pretențiilor clienților, dar și soluționarea petițiilor ce țin de activitatea CNPF.

Într-un comunicat de presă al BNM, citat de IPN, se precizează că cetățenii pot depune o petiție la CNPF, dacă vor fi vizate organizațiile de creditare nebancară, asigurătorii, intermediarii în domeniul asigurărilor (începând cu 3 iulie 2023), dar și băncile, prestatorii de servicii de plată și emitenții de monedă electronică, precum și unitățile de schimb valutar (începând cu 1 ianuarie 2024).

De asemenea, consumatorii pot primi asistență la linia telefonică sau direct la sediul CNPF. Din 1 iulie 2023, BNM a preluat de la CNPF atribuțiile de licențiere/autorizare, reglementare și supraveghere a participanților profesioniști pe piața asigurărilor, organizațiilor de creditare nebancară, asociațiilor de economii și împrumut și birourilor istoriilor de credit.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter