Președintele Republicii Moldova Maia Sandu respinge acuzațiile fostei șefe de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin, privind solicitarea unei liste cu procurori integri. Președinta confirmă discuțiile cu Dragalin, însă susține că acestea nu au fost despre rezultatele vettingului, ci despre procesul acestuia.
„Resping categoric această acuzație. Discuția care a avut loc a fost despre posibilitatea prioritizării evaluării procurorilor de la Procuratura Anticorupție. Atunci când vorbeam de vetting și am vorbit despre vetting de nenumărate ori, fosta șefa Procuraturii Anticorupție a exprimat îngrijorarea că prin vetting va fi blocată activitatea Procuraturii Anticoruție și inclusiv va fi blocată activitatea procurorilor care se ocupă de dosare de importanță națională. Recomandarea noastră a fost să discute cu Comisia așa încât acești procurori să poată să fie evaluați mai repede și să poată, după evaluare, să continue să lucreze pe aceste dosare. Niciodată nu a fost o discuție despre rezultatele acestora”, a declarant Maia Sandu în fața jurnaliștilor.
De asemenea, președinta declară că aceleași discuții au avu loc și în cazul evaluării membrilor la Curtea Supremă se Justiție, unde de asemenea a fost un risc de blocaj al activității instituției.
„Comisia de Evaluare trebuia să evalueze un număr mare de judecători. Și atunci s-a prioritizat. S-au prioritizat candidații la Curtea Supremă de Justiție. Exact același lucru s-a propus pentru Procuratura Anticorupției. Singurul meu mesaj a fost și rămâne lupta împotriva corupției. Vrem să vedem rezultate pe lupta împotriva corupției”, a spus Maia Sandu.
Veronica Dragalin a venit, astăzi, cu o nouă reacţie pe pagina sa de Facebook.
REACŢIA VERONICĂI DRAGALIN: „Când am solicitat de repetate ori instrumente de la politicieni să-mi pot forma echipa de procurori, să-i pot înlătura pe cei în care nu am încredere și recruta alții în loc, am fost refuzată. Când am bătut alarmă despre modul în care a fost executată procedura pre-vetting, am fost ignorată. Am început să critic public această procedură după ce toți 4 procurori anticorupție care au aplicat la CSP nu au promovat pre-vetting-ul - procurori care lucrau la dosare în privința lui Șor, Platon și alții - în timp ce alți procurori cu proceduri disciplinare și multe alte lucruri dubioase au trecut cu brio".
Iar membrul CSM, Ion Guzun, despre care Dragalin a scris că i-ar fi trimis mesaje interpretate ca o încurajare să iniţieze cercetări privind presupuse hotărâri ilegale emise de CSJ, neagă acuzaţiile fostei şefe de la anticorupţie.
ION GUZUN, membru CSM: „Eu am zis că nu vreau să fac parte dintr-o startegie de apărare a dumnealor. Noi avem o şedinţa la CSM, unde promit că mă voi expune. - Dar confirmaţi acea conversaţie, acele mesaje de pe o reţea? - Mai repet o dată, totul la şedinţa CSM. Nu vreau să fac un fel de justiţie televizată”.
Veronica Dragalin a confirmat ieri, pentru TVR MOLDOVA, autenticitatea scrisorii adresate judecătoarei Mariana Ursachi şi în care susţinea că, anul trecut, a fost abordată de preşedintele Maia Sandu şi premierul Dorin Recean în legătură cu procedura de vetting a procurorilor anticorupţie. Cei doi i-ar fi cerut o listă cu procurori pe care îi consideră integri și care ar trebui să promoveze testul de integritate. Veronica Dragalin a demisionat pe 19 februarie de la conducerea Procuraturii Anticorupție, printre altele din cauza proiectului legislativ prevind lichidarea instituției pe care o conducea şi crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Proiectul a fost votat în prima lectură însă acum este pus pe pauză.
Veronica Dragalin a depus cererea de demisie pe 19 februarie în urma controverselor apărute în contextul legii, propusă de deputaţii PAS privind lichidarea PA și PCCOCS, document care a fost calificat de Dragalin drept un atac asupra independenței justiției.