Actualitate

/TVR Bref/ Victoria Furtună și Alexei Lungu & Blocul „Pobeda” au fost interziși în UE

post-img
Congresul Blocului „Victoria” din 7 iulie

Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc marți, 15 iulie.

Victoria Furtună și clonele lui Șor din Blocul „Victoria”, interziși în UE

Consiliul UE a sancționat, marți, șapte exponenți ai Blocului „Victoria/ Pobeda”, asociați oligarhului fugar Ilan Șor. E vorba despre Victoria Furtună, Alexandru Beșchieru, Vadim Grozavu, Alexei Lungu, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Natalia Parasca. În plus, în lista de sancțiuni au fost incluse trei entități juridice asociate grupului criminal Șor. Conform acestei decizii, persoanele respective au accesul interzis în UE, iar activele lor de pe teritoriul UE – conturi, proprietăți imobiliare, participații în companii – sunt înghețate. La 28 aprilie 2023, Consiliul a adoptat o decizie prin care Uniunea rămâne de neclintit în sprijinul acordat Republicii Moldova și pentru reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie a acesteia, care se confruntă cu activități destabilizatoare desfășurate de actori externi.


Clericii proruși au intrat în biserica Grinăuți, trecută la Mitropolia Basarabiei. Ce s-a întâmplat?

Avocatul Mitropoliei Basarabiei, Iulian Rusanovschi, acuză Mitropolia Moldovei și Inspectoratul de Poliție Râșcani, că au spart abuziv ușa bisericii din Grinăuți, același raion, trecută recent sub jurisdicția Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, pentru a permite accesul în lăcaș preoților supuși canonic Moscovei. Oamenii legii susțin că au permis reprezentanților Mitropoliei Moldovei să intre în biserică în baza unui extras emis de Agenția Servicii Publice conform căruia proprietarul imobilului este Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. Pe 15 iunie, Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Grinăuți, raionul Râșcani, a ieșit de sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, și a trecut la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.


Ședința în dosarul Tauber a fost amânată. Avocatul Sergiu Moraru se solidarizează cu colegii săi de breaslă

Ședința în dosarul Tauber a fost amânată la solicitarea avocatului acesteia pentru 4 august. El a motivat că este solidar cu colegii săi din Uniunea Avocaților, care au declarat grevă generală pentru perioada 15 - 25 iulie. Marți urmau să fie încheiate dezbaterile judiciare și să fie anunțată data pronunțării sentinței. Marina Tauber riscă 13 ani de închisoare și confiscarea a peste 200 milioane de lei. După ședința din 14 iulie, procurorul Ghenadie Epure a declarat că expunerea avocaților a fost repetitivă toată ziua, „pe alocuri abuziv”. „A fost nejustificat timpul oferit pentru pledoarii. Noi am obiectat, am intervenit de mai multe ori, dar obiecțiile noastre nu au fost luate în calcul, fapt pentru care instanța de judecată a amânat ședința pentru marți, ora 12:00, pentru continuarea dezbaterilor judiciare”, a precizat el pe 14 iulie.

Avocații își pun speranța în Maia Sandu după ce nu mai pot fi anulate amendamentele cu bucluc

Uniunea Avocaților din Republica Moldova solicită președintei Maia Sandu să nu promulge amendamentele la Legea cu privire la avocatură după ce, în urma discuțiilor desfășurate la Ministerul Justiției, secretarul general al Parlamentului a precizat că modificările cu pricina nu mai pot fi modificate de actualul legislativ. „În ședința din 14 iulie 2025, ora 10:00, care s-a desfășurat pe platforma Ministerului Justiției a Republicii Moldova, reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova au menționat că au greșit atunci când au propus amendamentul la Legea cu privire la avocatură, fără a consulta profesia de avocat și regretă acest fapt, iar problema creată urmează a fi discutată în cadrul comisiei specializate”, se precizează într-o declarație a Uniunii Avocaților. În aceste condiții, Uniunea Avocaților consideră justificată nepromulgarea amendamentelor Efimiei Bandalac la Legea cu privire la avocatură.

Ion Ceban nu este interesat de fotoliul de deputat

Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău și președinte al Partidului Mișcarea Alternativă Națională, a anunțat, marți, că nu este interesat de mandatul de deputat, deoarece vrea să își ducă la bun sfârșit proiectele demarate la începutul mandatului de edil al capitalei. „Obiectivul de bază este ca în Parlament să ajungă o echipă competentă, să ajungă o echipă responsabilă, să ajungă o echipă care ține la ceea ce face în Republica Moldova și, nemijlocit, în Chișinău, iar eu vreau să îmi continui activitatea de primar”, a spus el într-o declarație publicată de pagina lui de Facebook. Partidul Mișcarea Alternativă Națională, în frunte cu Ion Ceban, face parte din Blocul „Alternativa” constituit din Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de Ion Chicu, Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic, condus de Mark Tkaciuk, și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo. on Ceban a obținut cel de-al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău după alegerile din noiembrie 2023.

Alegerile din Boldurești: CSJ obligă CEC să reexamineze contestația lui Bulicanu

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat decizia Curții de Apel Nord, care a declarat nule alegerile locale din 1 iunie 2025 din Boldurești și a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze repetat turul doi de scrutin în urma căruia Nicanor Ciochină, învinuit că a accidentat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la fața locului, a obținut cele mai multe voturi. Instanța supremă au constatat că Curtea de Apel s-a pripit atunci când a tras concluzia că alegerile trebuie anulate. Totuși, CSJ a menținut decizia instanței inferioare prin care au fost anulate două acte emise de Comisia Electorală din Boldurești, inclusiv anularea actului prin care a fost validat mandatul lui Nicanor Chiochină, dar și decizia CEC prin care a fost respinsă contestația lui Sergiu Bulicanu. Instanța a concluzionat că autoritățile electorale au efectuat o analiză formală și parțială a situației privind ilegalitățile raportate fără a clarifica integral circumstanțele, iar CEC a respins prematur contestația candidatului Sergiu Bulicanu.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor