Actualitate

Alegerile din Boldurești: CSJ obligă CEC să reexamineze contestația lui Bulicanu

post-img
CSJ

Curtea Supremă de Justiție (CEC) a anulat decizia Curții de Apel Nord, care a declarat nule alegerile locale din 1 iunie 2025 din Boldurești și a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze repetat turul doi de scrutin în urma căruia Nicanor Ciochină, învinuit că a accidentat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la fața locului, a obținut cele mai multe voturi.

Cei trei magistrați de la instanța supremă, Stela Procopciuc, Oxana Parfeni și Diana Stănilă au constatat că instanța de apel s-a pripit atunci când a ajuns la concluzia că alegerile trebuie anulate.

Totuși, CSJ a menținut decizia instanței inferioare prin care au fost anulate două acte emise de CECE Boldurești, inclusiv anularea actului prin care a fost validat mandatul lui Nicanor Chiochină, dar și decizia CEC prin care a fost respinsă contestația lui Sergiu Bulicanu. Instanța a concluzionat că autoritățile electorale au efectuat o analiză formală și parțială a situației privind ilegalitățile raportate fără a clarifica integral circumstanțele, iar CEC a respins prematur contestația candidatului Sergiu Bulicanu.

CSJ a concluzionat că CEC trebuie să reexamineze contestația lui Bulicanu, toate aspectele semnalate, inclusiv creșterea semnificativă a numărului de cereri de vot la locul aflării.

„Să examineze circumstanțele care au stat la emiterea deciziilor CECE Boldurești privind buletinele de vot acumulate cu urnele mobile. Aici a fost cea mai mare problemă. Unul dintre membri nu a semnat procesul-verbal; au fost depuse 104 semnături presupuse care au solicitat urnele mobile, iar ulterior s-a constatat că sunt 102 persoane; multe persoane la care s-a ajuns cu urnele mobile au informat că nu au solicitat, de fapt, urna mobilă pentru a vota; și multe alte încălcări. Urmează CEC să se expună cu privire la încălcările semnalate cu urna mobilă. În instanța de judecată a fost prezentat și un raport de expertiză prin care s-a constatat cel puțin 11 semnături false”, a explicat Nicolae Ciumac, avocatul lui Sergiu Bulicanu pentru TVR Moldova.

Citește și: Dosarul Ciochină, PCCOCS: Aproape jumătate din ședințe au fost amânate din cauza inculpatului

Potrivit CSJ, CEC „era obligată să amâne validarea rezultatului și să dispună investigații suplimentare sau măsuri corespunzătoare în vederea clarificării situației de fapt, mai ales în condițiile existenței unor indicii concrete de falsificare a semnăturilor, sesizate de organele competente.” Un alt element ce impunea suspendarea procedurii de validare a alegerilor este procesul-penal pornit pe în baza unor semne vizibile de falsificare a semnăturilor în listele electorale pentru votarea la locul aflării.

În acest context, CSJ subliniază că rapoartele de expertiză judiciară au arătat că o parte dintre semnăturile examinate au fost „executate de una și aceeași persoană”. În aceste circumstanțe, omisiunea autorității electorale de a interveni prin suspendarea sau revizuirea procedurii de validare contravine Codului electoral, concluzionează magistrații CSJ.

„În concluzie, validarea alegerilor în condițiile în care era cunoscută existența unui proces penal în desfășurare și a unor expertize care indicau semne de falsificare a semnăturilor din listele electorale pentru urna mobilă, fără o analiză completă și imparțială a impactului acestor nereguli asupra rezultatului votării, constituie o încălcare gravă a art. 176 Cod electoral și a principiilor fundamentale ale legalității și proporționalității. Într-o asemenea situație, singura măsură adecvată și proporțională era suspendarea validării și declanșarea unei proceduri de reevaluare sau repetare a alegerilor, pentru a proteja interesul public, voința electoratului și integritatea democratică a procesului electoral”, se spune în motivarea instanței supreme.

În seara de 19 februarie 2024, potrivit procurorilor, primarul comunei Boldurești a accidentat mortal un adolescent de 14 ani şi a fugit de la locul faptei. El este învinuit și că a încercat să șteargă urmele accidentului și să se eschiveze de la urmărirea penală.

Pentru că s-a aflat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu, fiind în incapacitate de a-și exercita atribuțiile de serviciu, Ciochină a rămas fără mandat de primar.

Totuși, acesta a candidat pentru un alt mandat, iar la 1 iunie 2025, a fost ales primar în comuna Boldurești după ce acumulat cele mai multe voturi, 50,53% din sufragii, în cel de-al doilea tur al alegerilor locale.

Citește și: Nicanor Ciochină: Voi candida la un alt mandat dacă vor fi anulate alegerile

La 25 iunie 2025, Judecătoria Ungheni a anulat alegerile și mandatul obținut de Ciochină. Primarul însă a contestat hotărârea la Curtea de Apel Nord.

În pofida unei decizii judecătorești, prin care mandatul său a fost anulat, Consiliul local din Boldurești a decis, cu voturile consilierilor PSDE și PSRM, ca Ciochină să fie cel care să ocupe funcția de primar interimar.

Citește și: PSDE, după votul consilierilor săi de la Boldurești pentru Ciochină: „O insultă la adresa societății”

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter