Social

În R. Moldova, se lansează un program complex de sprijin pentru femeile victime ale violenței

În R. Moldova, se lansează un program complex de sprijin pentru femeile victime ale violenței

A fost lansat un nou proiect destinat victimelor violenței. Inițiativa își propune să ofere soluții durabile pentru femeilor, combinând suportul social cu cel economic. Programul, în valoare de 3 milioane de dolari, este finanțat de Guvernul Japoniei.

Proiectul "Abilitarea femeilor prin servicii de răspuns la violența în bază de gen" va fi implementat în patru regiuni-cheie: Chișinău, Bălți, Cahul și Ștefan Vodă. Scopul programului este să ofere sprijin femeilor prin oferirea de locuințe tranzitorii, vouchere pentru necesități urgente, programe de formare profesională și sprijin pentru lansarea unor activități antreprenoriale.


VIORICA ŢÎMBĂLĂRI director, Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței față de Femei și a Violenței în Familie: Acest proiect vine să răspundă la o problemă stringentă și anume să le ofere femeilor locuințe sigure, dincolo de adăposturile temporare. Dar nu este vorba doar de o locuință, ci de un întreg program de abilitare economică. Noi trebuie să împuternicim femeia să se simtă curajoasă, independentă și sigură pe ea că se poate întreține și nu este dependentă de agresor.


NATALIA SILVESTRU secretar de stat, Ministerului Dezvoltării Economice: Să vedem această inițiativă nu doar ca un proiect social, ci ca o investiție în echitate și în viitorul economic al Republicii Moldova.


Proiectul, finanțat de Guvernul Japoniei prin intermediul Fondului Japonez de Dezvoltare Socială și administrat de Banca Mondială, va fi implementat pe parcursul a patru ani de către asociațiile obștești Gender-Centru și AVE Copii.


Excelența Sa YAMADA YOICHIRO ambasadorul Japoniei în Republica Moldova: Trebuie, de asemenea, să încurajăm, să abilităm femeile în aşa fel încât să devină financiar independente, prin profesii sau locuri de muncă sustenabile şi plătite. Este foarte important să susţinem victimele astfel încât să nu trebuiască ca acestea să revină la mediul violent din care au plecat din cauza dependenţei economice. "Fiecare femeie ar trebui să fie principalul personaj în viața sa proprie. Viața unei femei nu ar trebui să fie un rol secundar. O societate armonioasă este cea în care femeile sunt stăpâne pe viețile lor"


ULRICH SCHIMIDT manager de țară al Grupului Banca Mondială în Moldova: Violența în bază de gen limitează participarea femeilor în economie, subminează rezultatele în sănătate și educație și perpetuează cicluri de sărăcie și inegalitate. (N.r.: acest proiect) face parte dintr-un efort mai amplu, mai mare de a ajuta Republica Moldova să consolideze şi să construiască un model de acţiuni care este rezilient şi sustenabil.


Valoarea proiectului se ridică la 3 milioane de dolari.


REDACTOR: CARINA MULLER

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter