Actualitate

Ministrul Agriculturii, în discuții cu producătorii de sfeclă de zahăr. 60% din culturi sunt compromise, date preliminare

post-img
maia.gov.md

Circa 60% din suprafețele de sfecla de zahar sunt compromise în acest an, arată datele preliminare ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Ministrul Vladimir Bolea a avut o discuție „calmă și productivă” cu producătorii de sfeclă de zahăr din raioanele Ocnița, Donduseni, Riscani, Drochia, cărora le-a spus că Ministerul depune eforturi pentru identificarea soluțiilor care să sprijine acest sector. De asemenea, ministrul a vizitat și fabrica de zahăr din Drochia, unde a avut ocazia să vadă îndeaproape întregul proces de procesare a sfeclei de zahăr.

ZFR

Producătorii de sfeclă de zahăr au prezentat dificultățile cu care se confruntă, subliniind impactul negativ al condițiilor climatice și al prețurilor inalte la inputurile agricole, precum produsele de protecție și îngrășămintele. Producătorii au menționat pierderile semnificative înregistrate în acest an, precum și dificultățile în menținerea competitivității pe piață.

Totodată, fermierii au propus o serie de măsuri care, în opinia lor, ar putea sprijini sectorul sfeclei de zahăr. Printre acestea, s-a discutat despre necesitatea acordării unor subvenții pentru acoperirea costurilor de producție, precum și implementarea unor programe de sprijin, pentru a menține ramura.

La rândul lor, procesatorii de sfeclă de zahpr au menționat că fără irigare, în special pentru culturile cu valoare adăugată ridicată și care necesită dublă cantitate de umiditate, nu poate fi vorba despre o continuitate viabilă. 

Costurile de înființare a unui hectar cu sfecla este de la 30-37 mii lei.

„Vicepremierul Vladimir Bolea a promis că propunerile fermierilor vor fi analizate și integrate în strategia ministerului pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și industriei alimentare. Astfel, va fi elaborat un program de dezvoltare a culturii sfeclei de zahăr, iar odată cu modificarea modelului de subvenționare, aceasta ramura strategica ar putea beneficia de subventii per hectar. Asociația producătorilor de sfecla de zahăr urmează sa prezinte viziunea sa privind perspectiva ramurii și soluțiile de redresare a domeniului”, se spune într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

ZFR


Citește și: Seceta a afectat grav producția de sfeclă de zahăr. Agricultorii trag un semnal de alarmă

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter