A început recoltarea sfeclei de zăhar, dar seceta a afectat grav producția. Fermierii din nordul Republicii Moldova spun chiar că o bună parte din recoltă riscă să rămână în câmp pentru că e compromisă. Agricultorii trag un semnal de alarmă şi nu exclud o creștere a prețului la zahăr.
Pavel Cebotari, din satul Miciurin, raionul Drochia, a cultivat 80 de hectare cu sfeclă de zahar. Din cauza secetei severe, producția este compromisă, iar cheltuielile de recoltare sunt mai mari de două ori decât producția.
PAVEL CEBOTARI, producător agricol: Producţia, 100 de procente, vor fi pierderi. Uitaţi-vă la acest câmp, s-a investit sub 3 milioane de lei şi cred că o să fie pierderi o sută de procente. Nu o să avem nimic.
Situația este dramatică pentru mulți dintre cei ce au cultivat sfeclă de zahăr. Investițiile sunt de aproape 40 mii de lei la hectar iar la o recoltă estimată de doar 16 tone pe hectar, vor fi pierderi de până la 30 mii lei.
ALEXEI CHIRIAC, producător agricol: Anul acesta în gospodărie avem 2 530 de hectare de sfeclă de zahar. Mă tem şi să vă spun, dar cum vedem recolta la ziua de azi: cel puţin 10 – 12 mii de fiecare hectar în minus suntem.
-O să influenţeze cumva şi preţul la zahar?
- Eu cred că va trebui să influenţeze.
Pagube însemnate înregistrează şi cel mai mare producător de zahar la nivel national. Compania a investit aproape 60 milioane de euro în retehnologizare dar culturile de pe câmp nu au făcut faţă condiţiilor meteo nefavorabile.
NICOLAE CIUBUC, director, dezvoltare materie primă: Peste 60 la sută din producţie este compromisă, mai avem şi probleme grave de calitate a sfeclei: gradul mare de impurităţi, probleme mari de recoltare în condiţiile în care nu avem suficientă umiditate care să permită un proces tehnologic adecvat în vederea scoaterii şi transportării sfeclei în condiţii normale.
Din cauza secetei, pe multe ogoare se va recolta doar o treime din recoltă.
ANATOLIE GORODENCO, reprezentant, companie: Se estimează la peste 240 milioane pierderi. Deci, este o cifra catastrofală, probabil, o bună parte din producători agricoli vor abandona această cultură.
Preţul la zahăr ar putea creşte iar unii au început să-și facă stocuri. Fermierii așteaptă despăgubiri de la stat pentru culturile distruse şi cer declararea stării de urgenţă în agricultură. In multe zone, și cultura de porumb a fost afectată în totalitate, iar cea de floarea-soarelui în proporție de 80%. Autorităţile au pregătit o sută de milioane de lei, ajutor pentru agricultori și recunosc că recolta de pe 97 de mii de hectare a fost compromisă. Până astăzi, au fost depuse aproape 2400 de acte care confirmă aceste pierderi, în special la porumb și floarea soarelui.