Actualitate

UE va lansa în această toamnă un sistem automat pentru înregistrarea tranzitului la frontierele externe ale spațiului Schengen

UE va lansa în această toamnă un sistem automat pentru înregistrarea tranzitului la frontierele externe ale spațiului Schengen

Uniunea Europeană va lansa în această toamnă un sistem automat pentru înregistrarea tranzitului la frontierele externe ale spațiului Schengen. Noul sistem va elimina ștampilarea manuală a pașapoartelor cetățenilor din țări non-UE, inclusiv în cazul cetățenilor Republica Moldova care circulă cu pașapoarte biometrice.

ZFR

De pe 10 noiembrie, controlul se va face la un terminal special. Călătorii, inclusiv cetățenii moldoveni, vor trebui să-și scaneze pașapoartele sau documentele de călătorie la un terminal de tip autoservire, la fiecare trecere a unei frontiere externe a UE.

Sistemul nu se va aplica deținătorilor de permise de ședere în UE sau celor cu vize pe termen lung. Noul mecanism va înregistra numele călătorului, datele biometrice, precum și data și locul intrării și ieșirii.

Noul sistem va fi aplicat la toate frontierele externe ale Uniunii Europene. Fac excepție Ciprul și Irlanda, unde se vor folosi în continuare ștampilele, dar și în patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter