Actualitate

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski: Se va da o luptă geopolitică pentru Republica Moldova, iar noi am intrat în fază finală

post-img
Vlad Kulminski

„Republica Moldova intră în joc. Se va da o luptă geopolitică pentru Republica Moldova, iar noi am intrat în fază finală a acestor procese”, a declarat fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA. Comentariile lui Vladislav Kulminski se referă la comunicatul președinției României, care a convocat CSAT, care are pe agendă parteneriatul Strategic cu R. Moldova și “asigurarea ireversibilităţii parcursului european”.

ZFR

Vladislav Kulminski a precizat că, după destrămarea URSS, Republica Moldova a preferat o politică „și cu unii, și cu alții”, fără să facă o alegere clară.

„Să analizăm ce se întâmplă în țările baltice. În Estonia, PIB-ul per capital este de 40 000 de euro și este în spațiu de securitate. Rusia vrea să schimbe ordinea regională și să restabilească sfera de influență, unde intră Ucraina și Republica Moldova. Comunicatul președinției României vine cu avertismentul Marii Britanii, Canadei, SUA și Australiei, care au afirmat că Rusia planifică să reîntoarcă Republica Moldova în sfera sa de influență”, a precizat Vladislav Kulminski.

Fostul premier pentru reintegrare a mai afirmat că, dacă Rusia nu poate ajunge militar, vor încerca să aibă un Guvern la Chișinău prin care Republica Moldova să rămână într-o zonă gri.

„Ordinea globală de după al Doilea Război Mondial nu mai există, iar noi nu prea mai putem apela la dreptul internațional. Aici va conta doar situația post-factum, care va fi creată și partea în care Republica Moldova se va pomeni. Dacă R. Moldova își va schimba direcția geopolitică, va crea un pericol iminetn nu doar pentru Ucraina, ci și pentru România”, a precizat Vladislav Kulminski.

Editorialistul Alecu Reniță a declarat în cadrul emisiunii că Republica Moldova trebuie să vadă dincolo de parcursul european pe care îl urmează.

ZFR

„Războiul din regiune a schimbat multe paradigme. Au trecut peste doi ani de la agresiunea rusă, iar Republica Moldova este la frontiera cu Ucraina. Decizia CSAT de la București de a pune pe agendă problema Republicii Moldova va cuprinde niște oportunități pe care le-am putea prelua din România”, a spus Alecu Reniță.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter