Actualitate

„Investiții de un miliard”: UE, sprijinul principal în modernizarea mobilității

„Investiții de un miliard”: UE, sprijinul principal în modernizarea mobilității

Uniunea Europeană a devenit cel mai important partener de dezvoltare pentru Republica Moldova, iar modernizarea infrastructurii rutiere a devenit un motor al progresului economic şi social. Cu aproape un miliard de euro investiți în ultimii cinci ani, UE este sprijinul principal în modernizarea mobilității.

Conform estimarilor, 1800 km de drumuri naționale se află astazi în stare bună și foarte bună, în mare parte datorită finanțărilor europene. Din cei aproape 6 mii de km de drumuri naționale, 1500 km au fost reabilitați sau construiți cu sprijinul UE.

NICOLAI MÎNDRA, secretar de stat: Vorbim de peste 700 de milioane de euro în infrastructura rutieră pentru reţeaua principală de transport. Suportul Uniunii Europene faţă de bugetul de stat care acoperă finanţări pe reabilitări, modernizări şi construcţii noi în sistemul rutier se primeşte 80-85%, Uniunea Europeană sprijină această ramură de modernizare.

 

IRINA MIHAILICI, jurnalist TVR MOLDOVA: Șoseaua de ocolire a comunei Bahmut, construită de la zero, pe o lungime totală de circa 6 km, a fost deschisă circulaţiei acum aproape 3 ani. Zilnic sute de maşini folosesc această porţiune de drum care face parte din şoseaua naţională Chişinău - Ungheni spre frontiera cu România.   


 

Importanţa acestui drum de ocolire se simte in fluidizarea traficului și scurtarea timpilor de deplasare.

 

VOX

 

Este un drum bun, foarte bine făcut, planificat, european asta e şi planul.

VOX

 

E mai accesibil, timpul parcurs de exemplu de la Căşăraşi la Ungheni e mai scurt, e drum bun. Drumul naţional e un drum bun.

 

Drumul de ocolire a localității Bahmut a fost proiectat și executat conform standardelor europene.

IRINA MIHAILICI, jurnalist TVR MOLDOVA: Un alt segment de drum construit cu sprijinul Uniunii Europene este cel care face parte din şoseaua naţională Porumbrei - Cimişlia, spre portul Giurgiuleşti. Pe cei 19 kilometri, a fost reabilitat un pod din apropierea satului Porumbrei, au fost construite alte şapte poduri, 19 podețe și canale de scurgere a apelor pluviale. Lucrările au costat 30 milioane de euro, bani împrumutați de Guvern de la Banca Europeană de Investiții.


Cetatenii apreciază suportul financiar şi şi-ar dori ca UE să continue investiţiile în dezvoltarea infrastructurii.

VOX

 

E foarte bun. A fost tare mult dorit ca să fie drumul acesta deschis. E până la Cimişlia, avem. Dacă o să mai facă şi centura de la Cimişlia, se vor apuca să îl facă, să nu mai mergem. Eu am lucrat pe camioane, ajungi în Cimişlia şi trebuie să pierzi o oră ca să ieşi în cealaltă parte.

VOX


Noi că locuim în satul Sagaidac, de când ne-au făcut drumul acesta noi parcă trăim în Chişinău. Foarte bine şi repede. Drumul foarte bun şi pe noi ne aranjează. Se circulă foarte mult.

IRINA MIHAILICI, jurnalist TVR MOLDOVA: Un alt drum reabilitat cu sprijinul UE este prima porţiune de şosea de ocolire a municipiului Chişinău. Aceasta a fost deschisă pentru circulaţie acum doi ani. Sectorul are o lungime de 6,6 km, patru benzi şi două intersecţii cu sens giratoriu. Centura Chişinăului are 6 sectoare cu o lungime de aproximativ de 90 de km care urmează să fie construită. Pentru următoarele cinci porţiuni de drum, abia urmează să se lanseze licitaţia şi să se elaboreze studiul de fezabilitate. Valoarea proiectului este de 9,9 milioane de euro.

 

VOX 


Pentru mine e foarte comod că eu zilnic circul pe drumul Ialoveni -  Străşeni unde lucrez şi dacă să luăm cu ani cum mergeam şi erau găuri, acum e foarte bine şi ca timp, şi ca aglomeraţie. Nu trebuie să merg prin Chişinău.

VOX


 

Eu chiar lucrez pe taxi, dar mii convenabil, căci câştig timp în primul rând, pentru noi timpul e mai important şi ca banii, şi ca tot. Drumul e făcut foarte bun.



În prezent, se lucrează pe 60 de șantiere din Republica Moldova pentru modernizarea a peste 140 de km de drum. Se lucrează la construcţia centurii rutiere a oraşului Vulcăneşti, un drum de ocolire a trei sate de la Giurgiuleşti - Câşliţa Prut, iar în scurt timp urmează să fie construit un drum de ocolire a oraşului Cimişlia cu o valoare totală de 35 de milioane de euro.

SERGIU BEJAN, director, Administraţia de Stat a Drumurilor: Avem 8 sectoare de drum în execuţie capitală şi 14 sectoare de drum în acţiune prin investiţii externe. Pe moment, avem dacă să le sumăm avem în jur de 60 de şantiere active. Aportul Uniunii Europene la dezvoltarea infrastructurii rutiere este unul semnificativ şi foarte important.


VLADIMIR BOLEA, ministrul Infrastructurii: Pentru 2025 va fi început procesul de reabilitare şi de reconstrucţie din Republica Moldova cu investiţii de peste un miliard 80 de milioane numai în drumuri, atât în sate cât şi cele regionale şi naţionale.


 

Recent, au început şi lucrările la primul pod rutier peste Prut de nivel autostrada. Podul de la Ungheni denumit simbolic şi Podul de Flori, este finanţat de UE. Valoarea proiectului este de peste 33 de milioane de euro, iar Republica Moldova va acoperi doar cheltuielile pentru construcţia drumului de acces spre pod. Autorităţile şi-ar dori să fie reconstruite toate cele 26 de poduri care, erau odată peste Prut. În toate proiectele mari, sprijinul de bază este Uniunea Europeană.

ALEXANDRU MUNTEANU, ofiţer de programe UE: Se pune foarte mult accent pe calitatea infrastructurii rutiere în Uniunea europeană şi pentru că Moldova este o ţară care tinde şi este candidat la UE, respectiv, noi vrem ca Moldova să aibă drumuri de calitate la aceleaşi standarde europene.

În acest an, Republica Moldova va primi un sprijin financiar fără precedent din partea Uniunii Europene, în valoare de 1,9 miliarde de euro. O parte sunt granturi nerambursabile şi 1,5 miliarde sub formă de împrumuturi.


ALEXANDRU MUNTEANU, reprezentant, Delegaţia UE: O parte din banii aceştia o să meargă desigur pentru modernizarea infrastructurii rutiere şi pentru modernizarea căilor ferate. Vorbim de aproximativ 200 de km sau peste 200 de km de drum care urmează să fie naţionale, regionale şi locale care urmează să fie reabilitate în cadrum programului. Vorbim de redeschiderea tronsonului de calea ferată de la Cahul spre Giurgiuleşti. 04:28

Banii europeni vor fi oferiti in transe, simestrial, in perioada 2025-2027, în funcție de progresul înregistrat în implementarea agendei de reforme. Acest plan va duce la o creștere economică de cel puțin 5% anual, va susține creșterea salariilor și va contribui la o îmbunătățire a calității vieții cetățenilor.

REPORTER: IRINA MIHAILICI
Imagine: A.Daraban, A.Cereseu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor