La Tiraspol, pe teritoriul garnizoanei Grupului Operativ de Trupe Ruse, care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, cu prilejul celei de-a 80-a aniversări a „victoriei împotriva nazismului”, a fost organizată o paradă cu participarea militarilor ruși și expunerea tehnicii militare „moderne”. Presa regimului separatist a evidențiat un vehicul blindat, „Ceburașka”, cu arme de calibru mare. Blindată cu aceeași denumire a fost consemnată în estul Ucrainei.
Presa din regiunea transnistreană subliniază că vehiculul blindat, „Ceburașka”, cu arme de calibru mare, a fost creat pe baza comionului rusesc „Ural”. Nu se știe dacă aceasta este de producție artizanală sau de uzină.
Potrivit presei militare ruse, rebelii pro-ruși din estul Ucrainei au reușit să treacă de la asamblarea artizanală la producția industrială completă de tehnică militară și să acopere o parte din necesitățile lor. Unul dintre modele de arme create în Donețkul ocupat de ruși a fost sistemul de rachete cu lansare multiplă „Ceburașka”.
Potrivit oficialilor moldoveni, posibilitățile Grupului Operativ de Trupe Ruse din stânga Nistrului de a se dota cu tehnică militară modernă s-au încheiat odată cu începutul ostilităților în estul Ucrainei în 2014.
Până la această dată, în timpul mandatului fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, în 2011-2012, Kievul a permis Rusiei să își doteze trupele din Republica Moldova cu tehnică militară modernă. Începutul acțiunilor militare în estul Ucrainei în 2014 a pus capăt și rotației militarilor ruși din stânga Nistrului, care călătoreau cu trenul pe teritoriul Ucrainei spre Republica Moldova.
Potrivit Asociației „Promo-LEX”, Misiunea de Pacificare din Republica Moldova nu corespunde criteriilor misiunilor de pacificare agreate la nivel internațional. Misiunea este compusă din forțele beligerante și a fost impusă de Federația Rusă, parte a conflictului din 1992.
În Republica Moldova, există două contingente militare rusești – 400 de militari care fac parte din trupele de menținere a păcii și care au ședere legală, și până la 2.000 de militari, care staționează la depozitele de muniții de la Cobasna. Efectivul acestei unități este format din localnici care au cetățenie rusă.
Prezența acestora din urmă este ilegală pe teritoriul Republicii Moldova. În contextul în care Rusia nu poate să își transporte militarii pe teritoriul Ucrainei din 2014, contingentul din Zona de Securitate este înlocuit cu militari care staționează ilegal la Cobasna.
Totodată, contrar voinței autorităților constituționale ale Republicii Moldova, Federația Rusă își menține ilegal pe teritoriul Republicii Moldova trupele.
Mai mult, acestea desfășoară constant exerciții militare, implicând și structurile paramilitare din stânga Nistrului, fiind pusă în pericol viața și securitatea persoanelor. Astfel, a priori, nu putem vorbi despre caracterul imparțial al acestei misiuni de pacificare.