Social

Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 este în creştere

Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 este în creştere

Numărul imbolnavirilor de COVID-19 este în creştere iar in Chişinău aproape s-au dublat numătul de cazuri intr-o saptamina. Și Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a fost diagnosticată cu COVID 19 și nu va participa la evenimentele publice dedicate Zilei Independenţei.

ZFR

Starea epidemioologică devine alarmantă în Chişinău. Potrivit autorităților, săptămâna trecută au fost înregistrate 639 de cazuri de infecție cu COVID-19. Paturile din sectile specializate din spitale sunt ocupate aproape toate.


MARINA BUGA şef adjunct, DGAMS: „Capacitatea totală de spitalizare pentur pacienţi cu COVID în spitalele municipale este de 94 de paturi, dintre care al sfârşitul săptămânii de raportare, total pacienţi confirmaţi cu infecţia COVID 19, internaţi în spitalel destinate a fost de 87 de persoane, dintre care şapte în stare gravă, iar 87 în stare medie”.


Cei mai vulnerabili în faţa virusului sunt persoanele în vârstă şi copii.

ZFR


La spitalul de Boli contagioase pentru copii au fost internati 51 de pacienți dintre care 2 în stare gravă. La Maternitatea nr. 2 au fost internate 13 gravide cu Covid. La spitalul de Ftiziopneumologie din 40 de paturi disponibile, 31 sunt deja ocupate.


VASILE POPA director, Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie: „Suntem activaţi de o săptămână, starea generală a pacienţilro al spitalizare este de gravitate medie, iar câţiva sunt în stare generală gravă. Avem cinci dependenţi de oxigen, dar încă nu întrunesc criteriile de terapie intensivă, deci ei se află la noi în instituţie. Cei care necesită terapie intensivă sunt tranferaţi într-o altă instituţie medicală, în spitalul Ministerului Sănătăţii”.


Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat azi că a fost diagnosticată cu COVID 19 şi nu va participa la evenimentele publice, dedicate Zilei Independenţei.


MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Eu, din păcate, am luat COVID şi nu voi putea participa la evenimentele publice de astăzi şi mâine. Eu mă simt bine. Nu am alte simptome decât că sunt puţin mai obosită decât altă dată. Dar pentru a nu crea riscuri pentru altă lume, voi sta izolată în următoarele câteva zile. Vreau să vă rog şi pe dumneavoastră să fiţi atenţi. COVID-19 nu a dispărut. Atunci când observaţi simptome, verificaţi, faceţi teste, discutaţi cu medicul dumneavoastră”.


Experţii internaţionali susţin că circulă o nouă tulpină de COVID-19 denumită FLIRT. Specialiştii în sănătate publică trag un semnal de alarmă si atenţionează populaţia să respecte normele de igienă şi să evite locurile aglomerate. Vaccinarea rămâne cea mai sigură cale de prevenție.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter