Social

Rata mortalităţii materne rămâne una îngrijorătoare în Republica Moldova

Rata mortalităţii materne rămâne una îngrijorătoare în Republica Moldova

Rata mortalităţii materne rămâne una îngrijorătoare în Republica Moldova. În 2022, au decedat 16 femei în timpul naşterii sau în perioada sarcinii, de trei ori mai multe faţă de anii precedenţi. Ministerul Sănătăţii susţine că e o consecinţă a pandemiei, când femeile nu au avut acces la multe servicii medicale. Printre alte cauze sunt hemoragiile sau depistarea tardivă a unor complicații.

ZFR

În ultimii ani, rata mortalităţii materne în Republica Moldova a crescut considerabil faţă de alte state. În 2022, 16 femei au murit în timpul sarcinii sau după naştere.

DECESE MATERNE, ÎN REPUBLICA MOLDOVA
2021   14 decese
2022   16 decese

Potrivit autorităţilor, a crescut numărul deceselor cauzate de patologiile extragenitale, dar şi a complicaţiilor în timpul naşterilor. Iar ministrul Sănătăţii are o explicaţie.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Din păcate majoritatea din ele s-au început şi nu s-a mai putut interveni acolo, în centrele perinatale, în raioane mici, care nu au avut capacităţi”.

ADRIAN BELÎI, vicepreședinte, Comisia parlamentară Protecție socială, sănătate și familie: „Un specialist care primeşte mai puţin de 300 de naşteri nu poate atinge un nivel de competenţa suficient. De aceea maternităţile mici şi foarte mici nu reprezintă acea instituţie care să asigure acea calitate dorită. Şi în familiile sărace, cu mulţi copii, sunt şi probleme şi acestea se identifică la stadii avansate”.

În ultimi cinci ani, la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, unul dintre cele mai mari centre medicale din Republica Moldova, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul gravidelor. Medicii monitorizează, însă, situaţia din spitalele raionale.

SERGIU GLADUN, director, Institutul Mamei şi Copilului: „Ca şi peste hotare, domină cauzele indirecte, legate de patologii extragenitale. Trebuie monitorizată mai bine, în timpul sarcinii, pacienta şi, clar lucru, trebuie de pregătit şi cadrele medicale permanent”.

Multe mămici spun că beneficiază de prea puţine consultaţii şi analize gratuite. Motiv care, spun ele, ar explica depistarea tardivă a unor complicaţii.

Ministrul Sănătăţii precizează că femeile care au o sarcină ce evoluează bine sunt investigate după un standard, iar numărul analizelor poate fi repetate la necesitate. Potrivit Alei Nemerenco, multe decese sunt cauzate de hemoragii, iar pentru a anticipa aceste cazuri, în câteva spitale vor fi amenajate săli de naştere moderne.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Cu ajutorul partenerilor străini, acum echipăm ca în fiecare Unitate de Primiri Urgente, la spitalele mari şi care au UPU-uri, să existe un salon separat pentru femeia care vine pentru naştere... dacă este necesar, dacă s-a declanşat o hemoragie”

Preşedintele organizaţiei neguvernamentale ,,Salvaţi Copiii România", Gabriela Alexandrescu, consideră că o problemă gravă e accesul limitat la controalele medicale gratuite a persoanelor vulnerabile sau din zonele rurale.

GABRIELA ALEXANDRESCU, președinte executiv, Organizaţia ,,Salvați Copiii România": „Sper ca autorităţile să înţeleagă ce importante sunt serviciile comunitare, integrate, medicale, sociale, educaţionale, mai ales pentru populaţia vulnerabilă”.

Un raport al ONU arată că, în lume, la fiecare două minute, o femeie moare în timpul sarcinii sau a nașterii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter