Politic

Fost ministru de Interne: Plahotniuc poate cere azil în Grecia pentru a evita extrădarea

Emisiunea Obiectiv Comun, 22.07.2025

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Victor Catan, a explicat, în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR Moldova, de ce extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din Grecia în Republica Moldova ar putea fi un proces complicat. Oligarhul fugar ar putea solicita azil în Grecia sau invoca că este persecutat politic.

„La extrădare pot apărea diferite nuanțe care vor reține transmiterea imediată a celor reținuți. În primul rând, persoanele respective pot solicita azil în Grecia pentru a nu fi dați justiției din R. Moldova. Pot invoca niște cereri, că ei sunt trași la răspundere politic sau în alt fel. Aceste nuanțe pot fi epuizate numai în cazul în care Procuratura, Ministerul Justiției, vor formula și vor prezenta autorităților din Grecia toate dovezile pentru a demonstra că Plahotniuc este infractor, a săvârșit acțiuni împotriva statului, este parte a furtului miliardului, este vinovat de capturarea instituțiilor statului”, a declarat fostul ministrul de Interne.

Citește și: R. Moldova are la dispoziție 40 de zile să ceară extrădarea lui Plahotniuc din R. Elenă

Victor Catan subliniază că extrădarea ar putea avea și implicații politice, mai ales în contextul dosarelor în care Plahotniuc ar putea deveni martor. Un exemplu este dosarul „Sacoșa / Kuliok”, în care fostul președinte Igor Dodon este suspectat că a primit bani de la Plahotniuc.

„Plahotniuc va fi interogat și acesta trebuie să demonstreze ce a fost acolo. Și dacă va spune că nimic nu a fost, a fost o joacă, o să-l salveze pe Dodon”, a adăugat el.

Vladimir Plahotniuc a fost reținut pe 22 iulie dimineață pe Aeroportul din Atena, potrivit Interpol. Oligarhul fugar a fost reținut împreună cu fostul deputat democrat Constantin Țuțu în timp ce se aflau în tranzit spre Emiratele Arabe Unite.

Citește și: /VIDEO/ Perchezițiile în vila lui Plahotniuc din suburbia Atenei: 155.000 de euro și ceasuri scumpe

Vladimir Plahotniuc are statut de inculpat în cadrul cauzei Frauda bancară, dosarul disjuns în privința sa a fost expediat în instanța de judecată în iulie 2023, fiind autorizată finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

El este învinuit de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Potrivti procurorilor, Vladimir Plahotniuc a beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în valoare de 39,3 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro.

Vladimir Plahotniuc mai este figurant în cauza denumită generic „procurarea frauduloasă a blanchetelor pentru pașapoarte” pornită de Procuratura Generală.

Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală în 2022 în cadrul căreia Plahotniuc este învinuit de dosarul deschis pentru coruperea fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Vladimir Plahotniuc are statut de învinuit în cadrul cauzei penale denumită generic „Metalferos”, retrasă de la PCCOCS, care se află actualmente în exercitarea Procuraturii Anticorupție.

Citește și: Dosarele lui Plahotniuc: Este anchetat în patru dosare penale, doar unul a ajuns în instanță

Vladimir Plahotniuc a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a pierdut puterea în fața unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată ulterior, în noiembrie 2019.

Pe 15 februarie, numele și fotografia lui Vladimir Plahotniuc, au apărut pe site-ul oficial Interpol, în rândul persoanelor căutate la nivel internațional.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter