Fostul lider al Partidului Democrat, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, este anchetat în R.Moldova în mai multe cazuri de rezonanță, inclusiv în cel privind furtul miliardului. Pentru nicio infractiune nu a ajuns să fie condamnat. După 6 ani de la fuga din țară, doar unul dintre dosarele penale a ajuns în instanță. Prin Interpol, Plahotniuc era căutat international pentru 3 cauze penale, incepute în 2014, 2019 și 2021.
Plahotniuc este vizat în dosarul Fraudei Bancară, initiat în decembrie 2014, ca "lider al organizației criminale" care ar fi orchestrat schema de sustragere a banilor. Potrivit procurorilor, Vladimir Plahotniuc a beneficiat de bani furați din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, adică de 39,3 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro.
În august 2022, Procuratura Anticorupție a făcut o cerere în instanță pentru finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc. A fost aplicat sechestru pe bunurile oligarhului, atât pe teritoriul R. Moldova, cât și peste hotare, în valoare totală de aproape 2,3 miliarde de lei. În dosarul "furtul miliardului" este anchetată și soția lui Vladimir Plahotniuc, Oxana Childescu. Dosarul penal a fost comasat cu alte cauze și presupune audierea a circa 100 de martori.
ANA POSTOLACHI purtător de cuvânt, Procuratura Anticorupție: Plahotniuc mai este invinuit de îmbogățire ilicită, și în dosarul "Metalferos". În cazul denumit Sacoșa, Plahotniuc este cercetat pentru coruperea fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, la rândul lui cercetat penal. Fostul lider PD mai este implicat și într-un dosar privind falsificarea actelor de identitate și a pașapoartelor.
OCTAVIAN IACHIMOVSCHI adjunctul procurorului șef al Procuraturii Anticorupție: Unul din dosare, Frauda bancară, se află in instanța de judecată. Mai are încă o invinuire pe frauda bancară la urmărirea penală, una pe dosarul Metalferos și dosarul blanchetelor de pașapoarte. Sunt la o etapă destul de avansată. Avocatul lui Plahotniuc, Lucian Rogac, a refuzat să comenteze reținerea clientului său în Grecia.
Fostul lider al Partidului Democrat a părăsit R. Moldova în vara anului 2019, după ce PDM a pierdut puterea. El a locuit o perioadă în Statele Unite, apoi în Turcia, iar ulterior, conform unor informații neoficiale, în Cipru de Nord. Ultima oară ar fi fost văzut in Dubai. Pe 15 februarie 2025, Procuratura Anticorupție a anunțat că a fost deblocată "notificarea roșie" de căutare a oligarhului fugar prin intermediul Interpol. Autoritățile au încercat să-l dea in urmarire internațională încă în 2020, dar Interpol le-a respins solicitarea. În baza de date Interpol, Plahotniuc figurează cu cetățeniile R.Moldovei, României, Rusiei și cu cea a Mexicului.
În mai 2023, V.Plahotniuc a fost inclus și în lista de sancțiuni UE pentru tentative de destabilizare a situației din Republica Moldova. În aprilie 2025, UE a prelungit, cu încă un an, sancțiunile împotriva oligarhilor fugari din R.Moldova.
REDACTOR: NATALIA CHICU