Ministerul Justiției a inițiat oficial procedura de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc, după ce Interpol Chișinău a confirmat reținerea acestuia în Grecia. Cererea va fi trimisă autorităților din Republica Elenă. Conform legislației, Republica Moldova are la dispoziție 40 de zile din momentul notificării Interpol pentru a înainta cererea de extrădare către Grecia.
DANIELLA MISAIL-NICHITIN, ministrul Afacerilor Interne: Confirm persoana a fost reținută pe Aeroportul din Atena. Călătorea cu acte emise de un alt stat decât Republica Moldova. Au fost lansate demersurile necesare, pentru a confirma autenticitatea actelor de către statul emitent. Direcția Polițienească Internațională a emis în adresa Procuraturii Generale demersurile necesare pentru a iniția procedura de extrădare.
Procuratura Generală a fost informată de către Direcția Cooperare Polițienească Internațională despre reținerea, de către autoritățile din Republica Elenă, a lui Vladimir Plahotniuc.
ALEXANDRU MACHIDON, procuror general interimar: Trebuie să verificăm și cetățeniile persoanei, nu e atât de simplu ca să vă dăm acum un răspuns concret cum se va derula toată procedura.
Fostul ministru de Interne, Victor Catan, atrage atenția că procedura de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc ar putea dura mult timp, din cauza complexității și a tacticilor juridice folosite de avocații acestuia.
VICTOR CATAN, fost ministru de Interne: Mai departe urmează niște proceduri care țin de Procuratura Generală și Ministerul Justiției. De acum Procuratura va colabora, va prezenta materialele de învinuri, dar pot apărea subtilități care o să înceteze procedura de transmitere, de extrădare a lui Plahotniuc. El are un cartel întreg de avocați foarte puternici care găsesc diferite circustanțe. Cei care se află în căutare inițiază procedura că eu sunt politician și sunt urmărit de autoritățile Republicii Moldova și vreau să mă apărați.
Experții în Drept susțin că reținerea lui Vladimir Plahotniuc reprezintă o adevărată provocare pentru sistemul de justiție din Republica Moldova. Autoritățile trebuie să pregătească un dosar complet de extrădare, tradus și redactat conform standardelor internaționale. Documentația trebuie să includă mandatul de arest, descrierea detaliată a faptelor, temeiul juridic, probele disponibile, precum și toate datele de identificare ale persoanei vizate. Specialiștii avertizează că orice greșeală sau omisiune în acest proces poate compromite întreaga procedură de extrădare.
VALERIU PAŞA, preşedinte, WatchDog: Reţinerea acestuia de catre Interpol înseamnă o mare victorie şi pentru justiţie, dar şi pentru cetăţenii Republicii Moldova pentru că, pe bună dreptate, Plahotniuc este considerat cel mai mare criminal în istoria Republicii Moldova. Sperăm să ajungă să răspundă pentru crimele sale. Pe de altă parte, în ultima perioadă au apărut foarte multe informaţii despre implicarea lui Plahotniuc în planurile ruseşti de destabilizare. Din mai multe surse am aflat despre vizitele şi înţelegerile pe care le-a avut la Kremlin, astfel încât să contribuie la victoria forţelor pro-ruse în alegeri.
Mass-media din Grecia susține că Vladimir Plahotniuc locuia cu familia sa în orașul Voula, la 17 kilometri de Atena, într-o vilă luxoasă. Potrivit Euronews Greece, pe numele acestuia era în curs o notificare roșie pentru infracțiunile de organizare criminală, fraudă și spălare de bani. Sursa citată menționează că arestarea sa în Grecia reprezintă o evoluție importantă, pe fondul presiunilor internaționale constante exercitate asupra fostului lider politic.
REPORTER: OLGA SARIVAN
Imagine: Iurie Rusu