Lupta justiţiei cu oligarhii fugari ar putea părea inegală fiindcă armele sunt diferite, a afirmat ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA. Oficialul a mai spus că subiecţii certaţi cu legea din afaceri şi politică folosesc metode abile de a specula anumite vulnerabilităţi ale sistemului. În aceeaşi emisiune, ministrul a mai declarat că noul concurs pentru şefia Procuraturii Generale trebuie să fie caracterizat prin calitate, transparență și corectitudine.
Ministrul Justiţiei afirmă că fugarii care se eschivează de la actul justiţiei continuă să fie activi în viaţa socială şi politică din Republica Moldova şi utilizează instrumente ilegale, menite să distorsioneze reforma sistemului judiciar.
VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiţiei: „Ar putea părea o luptă inegală fiindcă armele sunt diferite. Ori aceste persoane nu utilizează metodele corecte, legale și, respectiv, aplică diferite măsuri, manipulează, distorsionează informația, pun anumite presiuni, inclusiv ce ține pe anumiți reprezentanți ai sistemului judecătoresc și ai procuraturii și în acest caz, e evident că această luptă e o luptă tensionată. Dar nu e o luptă a întregului sistem, e o luptă cu anumiți reprezentanți care încearcă să profite de anumite vulnerabilități și să exploateze prin astfel de metode neortodoxe”.
Tot în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA, Veronica Mihailov-Moraru a declarat că repetarea concursului pentru şefia Procuraturii Generale, în luna aprilie, reprezintă o altă etapă importantă a reformei în justiţie. Cu atât mai mult cu cât este parte a recomandărilor Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderarea Republicii Moldova la UE.
VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiţiei: „Chiar în discuţiile cu partenerii europeni, accentul a fost pus pe calitate, transparenţă şi corectitudinea concursului. De aceea trebuie să fim foarte vigilenți, să nu admitem astfel de situații pe viitor, să luăm măsuri mai atente pe viitor pentru că funcția de procuror general e una foarte importantă într-un stat de drept, are un mandat de 7 ani, are multe provocări în faţă, trebuie să fie o persoană bine pregătită, curajoasă.Şi este important ca această persoană să beneficieze de toata încrederea în urma acestui concurs”.
Concursul pentru funcţia de procuror general a fost anulat pe 28 februarie, după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat învingător pe Octavian Iachimovschi. Motivul principal a fost vicierea punctajului acordat procurorului Ion Munteanu de Olesea Vîrlan, membru al CSP. Astfel, concursul a fost revocat, iar Vîrlan a demisionat. Funcţia de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis. El e cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu dar respinge toate acuzaţiile.