Politic

Maia Sandu: Procuratura Anticorupție, o vulnerabilitate la adresa securității Republicii Moldova

post-img
Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a declarat marți că Procuratura Anticorupție nu reușește să răspundă provocărilor actuale legate de corupția politică și electorală din Republica Moldova. Șefa statului a menționat că, din păcate, instituțiile-cheie în combaterea fenomenului corupției și a fraudelor electorale sunt ineficiente și pun în pericol securitatea națională și democrația.

„Am abordat subiectul corupției electorale și a corupției politice de mai multe ori, inclusiv la Consiliul Suprem de Securitate, mai ales după alegerile din anul precedent. Modul în care se luptă astăzi cu corupția politică este unul deficient și toate instituțiile care sunt responsabile de lupta împotriva corupției politice și corupției electorale sunt responsabile de această situație”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a criticat instituțiile responsabile de prevenirea și combaterea corupției electorale și politice, afirmând că acestea nu sunt pregătite să facă față provocărilor actuale:

„I-am spus șefei Procuraturii Anticorupție că instituția pe care o conduce reprezinta o vulnerabilitate la adresa secutitatii și la adresa democrației R. Moldova și o spun și în continuare - avem o problemă majoră pentru că instituțiile care trebuie să combată corupția politică și să prevină corupția electorala nu sunt eficiente astăzi și pun în pericol votul cetățeanului.”

Maia Sandu a precizat că, în urma discuțiilor la Consiliul Suprem de Securitate, au fost identificate soluții pentru a îmbunătăți eficiența instituțiilor implicate în lupta împotriva corupției politice și electorale.

„Am discutat la Consiului Suprem de Securitate și am convenit că Parlamentu și Guvernul vor veni cu solutii, inclusiv solutii care ar schimba arhitectura instituțională, pentru ca sa putem să avem în viitorul apropiat instituții care stiu să își facă treabă, instituții care stiu să protejeze votul cetateanului”, a subliniat președinta.

Săptămâna trecută, Ministerul Justiţiei a propus ca Procuratura Anticorupție și cea de crimă organizata să fuzioneze, în urma şedinţelor Consiliului Suprem de Securitate. Reforma ar urma să asigure o mai bună coordonare a investigațiilor. O altă soluţie, pe termen scurt, ar fi preluarea de către Secția combaterea corupției și spălarea banilor din cadrul Procuraturii Generale a tuturor dosarelor complexe de corupție mare, inclusiv politică și crimă organizată.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter