Politic

Marcel Ciolacu, la Bruxelles: Numele pentru funcția de comisar european este Victor Negrescu. Propunerea este un atribut „exclusiv” al premierului

post-img
Victor Negrescu

Premierul Marcel Ciolacu, aflat la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, anunțat joi că l-a propus pe Victor Negrescu, eurodeputat PSD și vicepreședinte al Parlamentului European, pentru funcția de comisar european din partea României. Șeful executivului a subliniat că numirea este un atribut „exclusiv” al premierului și că nu este nevoie de consultări în coaliție.

ZFR

Am mers cu un nume. El este actualul vicepreședinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu. Eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea guvernului României. Acest atribut este exclusiv al primului ministru, dar, cum este și normal, și deja am și stabilit cu domnul președinte Nicolae Ciucă, vom avea o discuție în următoarele zile„, a declarat premierul României, relatează TVR Info.

Ciolacu a subliniat că va avea o discuție și cu președintele Klaus Iohannis.

Instituțional, dacă dorim o anumită normalitate, voi avea o discuție și cu președintele României, deoarece este reprezentantul României în Consiliul European și e normal să ne coordonăm aceste negocieri„, a precizat prim ministrul.

Îmi doresc un portofoliu cât mai relevant având în vedere că suntem a șasea țară a UE. Mi-aș dori ceva în zona economiei, a mai spus șeful Executivului de la București.

Într-un mesaj publicat marți pe Facebook, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a acuzat PSD în legătură cu nominalizarea pentru funcția de comisar european. ”Din păcate, în acest moment, România este unul dintre statele care nu a făcut încă propunerea de comisar european. Așa cum îi spune și titulatura, comisarul european este al României – nu al PSD, care pare să înțeleagă tot mai puțin asta. Desemnarea unui comisar european nu este atributul unui singur om, fie el și prim-ministru, ci este este o decizie care trebuie luată în interesul României, în cadrul coaliției. Nu este un post de partid, ci este o poziție esențială pentru țară în următorii ani. Până la ora la care scriu aceste rânduri, nu există un mandat din partea coaliției care să vizeze postul de comisar european care va reveni României. Nu mă refer doar la numele acestuia, ci și la portofoliul pe care România îl vizează”.

ZFR


Franța își dorește să obțină mandatul de comisar european responsabil de Finanțe, iar Italia își dorește să obțină funcția de comisar european responsabil de Agricultură. Potrivit unor surse, România ar putea primi domeniul Extindere sau Economie.

După aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, România a avut patru comisari europeni: Leonard Orban – Multilingvism (2007 – 2010), Dacian Cioloș – Agricultură și Dezvoltare Rurală (2010 – 2014), Corina Crețu – Politică Regională (2014 – 2019) și Adina Vălean – Transporturi (2019 – 2024).

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter