Social

Grindina din weekendul trecut a făcut ravagii în nordul Republicii Moldova. Doar în Soroca au fost compromise 700 de hectare de culturi agricole

Grindina din weekendul trecut a făcut ravagii în nordul Republicii Moldova. Doar în Soroca au fost compromise 700 de hectare de culturi agricole

Ploile abundente cu grindină și vântul violent, din weekendul trecut, au făcut ravagii în mai multe localități din nordul şi centrul Republici Moldova. Doar în raionul Soroca, fenomenele meteo extreme au compromis peste 700 de hectare de terenuri agricole și livezi.

ZFR

În comuna Vădeni, grindina a distrus 270 de hectare de porumb, 130 hectare de floarea soarelui și 56 de hectare de livezi de meri și pruni.

HARALAMBIE GRAUR specialist funciar, comuna Vădeni: „În comuna Vădeni au fost afectate 8 ha de livadă, 7 de prune, mere în jur de 8 hectare.  Avem un câmp afectat de sorg, practic 90%”.

Proprietarii de terenuri pot depune cereri la primărie pentru a primi despăgubiri.

VEACESLAV DOBROVOLSCHI primar, comuna Vădeni: „Au fost afectate un șir de terenuri în satele Dumbrăveni și Vădeni, inclusiv, plantați multianuale. În localitate au fost înămolite și câteva drumuri locale. Acum executăm lucrări de curățare. La etapa dată, verificăm documentele, starea câmpurilor și în zilele apropriate vor fi întocmite procese verbale pentru aprecierea pagubelor.”

În satul Bădiceni, la fel din raionul Soroca, rafalele de vânt au deteriorat acoperișul unui centru de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități.

EUGENIU DOGA specialist, Direcția Situații Excepționale Soroca: „În total, raionul Soroca au fost afectate culturi pe o suprafață de 670 de ha.  Au fost afectate și alte localități cum ar fi Pîrlița, Hristici, la fel a fost afcetat de vijelie centrul de plasamnent temporat din s.Bădiceni. A fost afectat acoprișul blocului de instruire, medical, locativ. Au fost deteriorate circa 204 foi de ardezie. Comisia locală urmează să se convoace în ședință extraordinară pentru a pleca în teren și estima prejudicial cauzat de grindină”.

Ploile din ultimele zile au afectat culturile agricole din raioanele Soroca, Edineț, Ungheni, Nisporeni și Strășeni.

Au fost distruse acoperișurile a peste 400 de gospodării din satul Grozești, raionul Nisporeni. Potrivit administraţiei publice locale, pagubele se ridică la cel puţin cinci milioane de lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter