Facturile la încălzirea consumată în blocurile de locuiţe, înafara spaţiilor locative, dar şi cele pentru proprietarii apartamentelor deconectate de la căldura centralizată, dar care plătesc pentru tranzitul termic, nu vor fi revizuite. Anunţul a fost făcut de Termoelectrica. Potrivit conducerii instituţiiei, calculele au fost efectuate corect şi vin să asigure echitatea între locatarii unui bloc de locunţe.
În această săptămână, locuitorii din Chişinău şi Bălţi, cu centrale de apartament, au primit facturi pentru tranzitul termic. Se întâmplă după ce în 31 octombrie, Ministerul Infrastructurii a elaborat o nouă metodologie privind distribuţia energiei termice către consumatori, inclusiv şi pentru cei debranşaţi de la căldura centralizată. Unii dintre ei au primit facturi mai mari chiar decât cele pentru gazul consumat. Potrivit conducerii Termoelectrica, metodologia fost elaborată de un grup de experţi, iar calculele sunt corecte.
VASILE LEU directorul SA "Termoelectrica": „Toate blocurile locative au instalate contor de energie termică. Furnizorul de Energie termică nu încasează nimic suplimentar decât acea cantitate de energie termică consumată. Se facturează atât cât se consumă per bloc.”
MIHAI TÎRŞU expert, directorul Institutului de Energetică: „Atunci când nu se distribuie corect energia termică între locatarii din interiorul blocului, asta nu înseamnă nimic altceva decât că unul din ei stă pe spatele celuilalt. Există situaţii când apartamentele debranşate, dacă se află în mijlocul blocului achită de 4 ori mai puţin decât un apartament care se află sus, la periferie sau la colţ. Metodologia vine să facă echitate între cei debranşaţi şi cei branşaţi. Se utilizează coeficientul mediu. S-a aflat media pentru apartamentele: debranşate cât are aport de la subsol, dacă el este încălzit, cât are aport de la coloanele care trec, dacă ele există.”
VICTOR PUIU director comercial Termoelectrica: „Există percepţie greşită, plata se datorează doar ţevilor care trec prin apartament, lucru care este greşit. Cea mai mare parte din această sumă care este spre achitare o formează locurile de uz comun, cum ar fi subsolurile, casa scării, etajele tehnice. Sunt unii care nu au aceste ţevi, în cazul lor se aplică consumul care exclude consumul pentru ţeava tranzitorie, şi nu este pusă în calcul.
MIHAI TÎRŞU expert, directorul Institutului de Energetică: „Pentru ţeava tranzitorie sunt 15% din suprafaţa încălzită. Dacă are coloane, se calculează în funcţie de aceste coloane şi suprafaţa apartamentului.”
Potrivit Termoelectrica, în prezent, 12 la sută dintre apartamentele din Chişinău sunt debranşate de la sistemul centralizat de încălzire.
VASILE LEU directorul SA "Termoelectrica": „Avem circa 26 de mii de apartamente cu sisteme autonome. Sub 40 % le-a venit valoarea facturii de până la 500 de lei. 55% - de la 500 la 1000 lei. Să nu uităm că faţă de anul trecut, avem alte tarife. Asta tot influenţează asupra mărimii facturii.”
Ieri, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că toţi consmatorii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire, ar putea primi compensații mai mari la facturi. Ministerul va propune spre aprobare Comisiei pentru Situației Excepționale un mecanism în acest sens.
ION DOGOTARI administrator INFOBON: „Ceea ce ţine de compensaţii, integral, apartamentele care sunt debranşate au primit facturile, au primit gradul de vulnerabilitate, le-au fost calculate şi compensaţiile de stat. În medie, asta corespunde cu 30 la sută din factura calculată."
La începutul acestui an, Curtea Contituţională a calificat drept ilegale plățile percepute de către SA "TERMOELECTRICA" de la consumatorii care au centrale, dar achită bani şi pentru trazitul termic.