Social

Ședință finală a comitetului director al proiectului de prevenire a traficului de persoane în Republica Moldova

post-img
Ședință finală a comitetului director al proiectului de prevenire a traficului de persoane în Republica Moldova

OIM Moldova a organizat pe 30 ianuarie ședința Comitetului de coordonare finală a proiectului „Consolidarea eforturilor naționale în vederea prevenirii traficului de persoane și reabilitarea victimelor traficului de persoane în Republica Moldova”, finanțat de către Oficiul pentru Monitorizarea și Combaterea Traficului de Persoane (J/TIP) al Departamentului de Stat al SUA, transmite IPN.

Proiectul, care a durat cinci ani, a avut ca obiectiv contribuirea la respectarea drepturilor victimelor traficului de persoane (VTP) identificate și asistate în Republica Moldova, completând eforturile naționale în domeniul identificării, reabilitării și reintegrării VTP. Proiectul a fost adaptat la criza refugiaților ucraineni.

Secretarul de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtold, șefa adjunctă a Ambasadei SUA în Republica Moldova, Laura Hruby, și șeful misiunii OIM, Lars Lönnback, au subliniat importanța proiectului și impactul acestuia asupra prevenirii fenomenului de trafic de persoane, precum și asupra reabilitării și reintegrării acestora.

De asemenea, au fost sprijinite două linii telefonice de urgență pe ambele maluri ale Nistrului – au fost primite 13 279 de apeluri de prevenire și apeluri SOS, iar 360 de victime ale traficului de persoane au fost identificate și au beneficiat de sprijin sub diferite forme prin intermediul centrelor de adăpost de stat și al partenerilor de implementare.

OIM Moldova precizează că evenimentul a avut drept scop împărtășirea rezultatelor și realizărilor în cadrul acestui proiect, lecțiile învățate și provocările întâmpinate în timpul implementării proiectului care a susținut liniile telefonice directe de prevenire a traficului pe ambele maluri ale râului Nistru, numeroase activități de sensibilizare privind riscurile traficului, crearea unui Centru de asistență pentru victimele masculine ale traficului, asistență pentru reabilitarea și reintegrarea victimelor și potențialelor victime ale traficului.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter