Social

Personalităţi marcante din R. Moldova au lansat iniţiativa civică "Cetăţeni pentru Europa"

Personalităţi marcante din R. Moldova au lansat iniţiativa civică "Cetăţeni pentru Europa"

Personalităţi marcante din Republica Moldova, din diverse domenii, de la antreprenoriat până la artă şi cultură, au lansat astăzi iniţiativa civică "Cetăţeni pentru Europa". Ideea apare într-un context dificil, marcat de ample campanii de dezinformare şi vine să contribuie la promovarea integrării europene a Republicii Moldova şi informarea corectă a populaţiei.

ZFR

NICU POPESCU, membru, Consiliul European pentru Afaceri Externe: „Doar integrarea în Uniunea Europeană ne poate asigura acest viitor pe care ni-l dorim cu toţii. Moldova va reuşi doar dacă se ancorează ferm în marea familie de state europene. Această familie unită solidară, puternică şi prosperă. O familie care ne poate ajuta în continuare să menţinem pacea şi libertatea în ţara noastră.”


VALENTINA NAFORNIŢA, soprană: „Oamenii din ţara noastră merită o viaţă mai bună, copiii de aici merită o educaţie culturală, muzicală, artistică colorată şi fascinantă, merită să aibă posibilitatea şi libertatea de a se integra în amalgamul de culturi europene. Artiştii, muzicienii, actorii, dansatorii trebuie să aibă condiţii prielnice pentru a exista.”


IRINA RÎNGACI, sportivă, campioană europeană: „Foarte mult contează să fim uniţi prin sport. Acces îmbunătăţit la infrastructura sportivă modernă şi facilităţi de antrenament la nivel european şi mondial, oportunităţi sportive de participare la competiţiile sportive internaţionale.”

ZFR


 La evenimentul de lansare a initiaţivei s-a vorbit şi despre o campania care urmează să fie lansată, denumită: "În rând cu lumea", campanie de mobilizare socială care va lupta cu dezinformarea şi care va pune în valoare beneficiile aduse de Uniuna Europeană.


 NATA ALBOT, jurnalistă, activistă civic: „Noi avem nevoie acum de o mobilizare fără precedent. Ne-au rămas câteva luni pentru cel mai important test de maturitate pentru societatea noastră. Noi nu facem politică. Noi nu aparţinem nici unei culori politice. Noi pur şi simplu vrem să creăm un nucleu de cetăţeni activi şi să inspirăm alţi cetăţeni activi să ni se alăture. Noi nu trebuie să avem dubii. Noi suntem mulţi, noi suntem determinaţi şi noi avem de trecut un examen împreună. ”


 A fost lansată şi platformă moldova.eu, unde doritorii pot să adere la aceasta iniţiativă civică. Amintim că referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc pe 20 octombrie 2024, odată cu alegerile prezidenţiale.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter