Social

Indemnizaţii pentru tinerii specialiști din sănătate și cultură

Indemnizaţii pentru tinerii specialiști din sănătate și cultură

Medicii şi farmaciştii cu studii superioare vor fi obligaţi să lucreze cinci ani în loc de trei în instituţiile sanitare unde vor fi repartizaţi. Pentru asta, tinerii specialişti vor beneficia de indemnizaţii şi compensarea cheltuelilor pentru navetă. De asemenea, pentru prima oară, absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior din domeniul culturii vor primi şi ei compensaţii dacă aleg să lucreze în satele şi centrele raionale din Republica Moldova.

ZFR

Noile modificări au fost aprobate de Guvern pentru a acoperi deficitul de cadre, dar şi pentru a convinge cât mai mulţi tineri să lucreze în domeniu, după absolvirea studiilor. Asta în special la sate și în orașele mici, unde se înregistrează un deficit semnificativ de cadre.

LILIA GANTEA secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: Ședința Guvernului Republicii Moldova din 5 iunie 2024. Principalele prevederi ale prezentului proiect sunt copensarea cheltuielilor pentru navetă pentru lucrătorii medicale cu studii superioare de licenţă în medicină, cu studii post universitare de rezidenţiat şi cu studii tenice post secundar şi farmaceutic. O altă prevedere ste extinderea perioadei de activitatea , precum şi de acoradrea a facilităţilor, inclusiv a indemnizaţiilor de la trei la cinci ani de la repartizare.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Aeastă hotărâre de Guvern arte menirea să încurajăm tinerii specialişti din medicină şi din educaţie să meragă în satele şi orăşelele noastre.

De asemenea, pentru prima oară Guvernul a stabilit că şi tinerii specialişti din domeniul culturii vor primi o indemnizaţie dacă se vor angaja în satele sau oraşele mici din ţară, după finalizarea studiilor. Aceşti bani le vor fi oferiţi din luna iulie.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: Şi tinerii specialişti din domeniul culturii vor primi indemnizaţii unice în urma absolvirii şi repartizării în satele, comunele şi centrele raioanele din Republica Moldova. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior vor primi o indemnizaţie unică de 120 de mii de lei, iar absolvenţii instituţiilor de învăţământ profesional tehnic vor primi o indemnizaţie unică de 90 de mii de lei.

O indemnizație unică, de 200 de mii de lei, vor primi şi absolvenţii facultăților de pedagogie, în primii cinci ani de activitate didactică. Iar absolvenții programelor de studii profesional-tehnice pot beneficia, în aceleași condiții, de o indemnizație unică de 160 de mii de lei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter