Social

Forumul "Profesiile Viitorului". Un eveniment de orientare în carieră a fost prilej de discuţii despre oportunităţi pentru tinerii din R. Moldova

Forumul "Profesiile Viitorului". Un eveniment de orientare în carieră a fost prilej de discuţii despre oportunităţi pentru tinerii din R. Moldova

Un eveniment de orientare în carieră, desfăşurat la Chişinău, a fost prilej de discuţii despre profesiile viitorului, dar şi despre oportunităţi pentru tinerii care vor să studieze o specialitate din domeniul industriilor creative. Forumul "Profesiile Viitorului" promovează noile tendinţe pe piaţa muncii şi tehnologiile avansate în care umanitatea îşi pune toate speranţele pentru o viaţă mai bună.

ZFR

La forum au luat parte studenți din cadrul programului universitar "Profesiile Viitorului", dar şi absolvenți care au vrut să afle mai multe despre noutăţile din domeniul industriilor creative.

Universităţile din Republica Moldova încearcă să ţină pasul cu avansul tehnologic. De aceea, pe lângă animație, game design și producție multimedia, în următorul an universitar vor fi introduse specialităţi noi.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Vorbim despre Ştiinţele datelor, tot ceea ce înseanmnă analiza volumului mare de date, la extrem de mare căutare pe piaţa internaţională. Avem o specialitate în inteligenţa artificială şi încercăm să fim în rând cu ultimele evoluţii la nivel global şi avem nişte specialităţi noi în zona de agricultură, de exemplu în managementul în agricultură”.

IARÎNA SAVIŢCAIA-BARAGHIN, conferenţiar universitar, UTM: „Astăzi am venit cu noua noastră specialitate. Redeschidem această specialitate cu predilecţia de festivaluri. Vrem ca viitorii noştri studenţi să fie cei care vor participa şi ne vor duce faima peste hotare cu desenele lor animate”.

La forumul "Profesiile Viitorului" s-a discutat şi despre aspecte care ar trebui îmbunătăţite în actualele programe de studii.

SERGIU TRONCIU, decan, Facultatea de Design, Universitatea Tehnică a Moldovei: „Avem foarte multe lacune începând de la nomenclator şi finalizând cu ciclul doi de master, care abia ne aşteaptă. Sunt trei ani de studii, dar noi trebuie să continuăm frumos cu specializări, să ne aprofundăm în anumite chestii”.

Programul "Profesiile Viitorului" e dezvoltat de Asociația Companiilor de Creație COR și Mediacor, cu sprijinul Proiectului "Tehnologiile Viitorului", finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

DOINA NISTOR, director, programul "Tehnologiile Viitorului": „ Noi am investit în jur de două milioane de dolari ca să echipăm universităţile cu tot ce au nevoie ca să realizăm la un nivel foarte înalt la nivel tehnologic predarea în cadrul profesiilor viitorului. Noi avem laboratoare specializate în fiecare universitate. Noi avem primul studio de producţie virtuală chiar aici la Medicor”.

VASILI BRAGA, director executiv, Asociaţia COR: „Odată pe semetru avem patru cetăţeni din Statele Unite, specialişti care vin şi care predau la profesiile viitorului şi asta e o chestie pe care ei nu o pot lua nici într-o ţară din Europa de Est. Ceea ce se întâmplă aici e unic. Plus fără doar şi poate ei au şi burse”:

LAURA HRUBY, şef adjunct, Misiunea Ambasadei Statelor Unite la Chișinău: „Ca să se asigure o dezvoltare economică puternică e nevoie de mult timp. Acest program generează deja nişte efecte. Avem 600 de studenţi foarte talentaţi care crează nişte produse de foarte înaltă calitate”.

Forumul "Profesiile Viitorului" a ajuns la cea de-a treia ediție.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter