TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc marți, pe 25 martie.
/VIDEO/ Evghenia Guțul a fost reținută în Aeroportul Internațional Chișinău
Guvernatoarea regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, a fost reținută, marți seară, în Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce încerca să fugă din Republica Moldova. Acest lucru a fost confirmat de două surse pentru TVR Moldova. Sputnik Moldova, publicație afiliată Kremlinului, scrie că bașcana „planifica să zboare la Istanbul, în interes de serviciu”. Marți dimineață, angajații Centrului Național Anticorupție și procurori au descins la Orhei într-o cauză penală pornită în legătură cu alegerile bașcanului din Găgăuzia din 2023, pentru finanțare ilegală a concurenților electorali, fals în documente și în declarații.
Moldovanu scapă curat în dosarul pentru îmbogățire ilicită
Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, l-au găsit pe fostul șef al Direcției sănătate publică a Primăriei Chișinăului, Mihail Moldovanu, vinovat de fals în declararea averii, dar l-au achitat în cauza pentru îmbogățire ilicită de circa 8.000.000 de lei. Mai exact, Mihail Moldovanu, fost șef al Direcției sănătate publică a Primăriei Chișinăului, a fost recunoscut vinovat de declararea falsă a averii în urma unui dosar penal trimis în judecată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
TVR Moldova în satul Regina Maria. Ce știu sătenii despre suverana care a uimit Europa
Regina Maria a rămas în istoria României ca o femeie puternică şi o ambasadoare a Unirii. Mai puţin se vorbeşte despre acţiunile ei de caritate sau despre simplitatea sa. Aceste calităţi nu pot fi uitate însă de locuitorii unei comune din raionul Soroca, ce poartă numele reginei. Am mers în nordul Republicii Moldova pentru a afla istoria localităţii vechi de un secol, a cărei temelie a fost pusă cu ajutorul Majestăţii Sale. DANIELA DANILOVA, jurnalist TVR MOLDOVA: „La 20 de km de orașul Soroca, descoperim singura localitate ce poartă numele reginei. În comuna Regina Maria, primele case au fost ridicate în anul 1922”.
Apeluri la situație excepțională în orașul Codru. Risc de alunecări de teren din cauza unui șantier
Locuitorii dintr-o zonă a orașului Codru, municipiul Chișinău, cer declararea situației excepționale după ce au observat semnele unor alunecări de teren în preajma locuinţelor lor. Oamenii cred că totul a pornit de la un şantier din apropiere unde lucrările s-ar face pe un teren instabil. În plus, sunt dubii privind autorizaţiile obţinute de firma de construcţii. În replică, dezvoltatorul afirmă că are toate documentele în regulă, iar complexul imobiliar este ridicat pe un teren sigur. Oamenii care locuiesc în vecinătatea şantierului cred că lucrările au deteriorat sistemul subteran de dranare a apelor pluviale.
Cei patru judecători, cercetați pentru corupție, suspendați de Consiliul Superior al Magistraturii
Cei patru judecători suspectați de corupție – Tatiana Mereuță, Emil Bulat și Natalia Berbec de la Judecătoria Hâncești, precum și Angela Braga de la Curtea de Apel Chișinău – au fost suspendați din funcție în urma unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii din 25 martie. Tamara Mereuță și a fiul acesteia, Victor Mereuță, care activează în calitate de avocat, vor sta 25 de zile după gratii. Decizia a fost luată de instanță pe 21 martie. Instanța a decis ca Victor Mereuță va sta 25 de zile în Penitenciarul 13, iar Tamara Mereuță - 25 de zile în izolatorul CNA.
Deciziile Consiliului Suprem de Securitate. Securitatea procesului electoral, subiectul principal
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marți Consiliul Suprem de Securitate. Subiectul principal de discuţii este siguranţa şi securitatea procesului electoral. Şedinţa fost convocată pentru a discuta despre progresele înregistrate în combaterea corupţiei politice şi electorale, dar şi despre cum poate fi eradicată finanţarea ilegală a partidelor politice şi influenţele externe asupra procesului electoral. De la începutul acestui an, aceasta este a doua şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate, unde este abordată problema corupţiei politice şi a finanţărilor ilegale.
ANRE a extins activitatea Bursei Române de Mărfuri EST pentru următorii 10 ani
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței publice de marți, prelungirea activității platformei de tranzacționare a gazelor naturale operată de „Bursa Română de Mărfuri Est” (BRM EST) pentru o perioadă de 10 ani. Această platformă funcționează din 2022 în Republica Moldova și joacă un rol important în asigurarea unei piețe transparente și corecte pentru vânzarea și cumpărarea gazelor naturale. Prin această decizie, ANRE garantează continuitatea și stabilitatea acestui mecanism, care permite formarea prețurilor în mod corect, în funcție de cerere și ofertă.