Fostul ministru adjunct al Afacerilor Europene din România, Răzvan Cotovelea, a subliniat, în Emisiunea „Impact Global” de la TVR Moldova, faptul că Chișinăul a reușit să obțină acordarea celor 1,8 miliarde de euro din partea UE este bine, doar că valorificarea deplină acestor fonduri depinde foarte mult de însăși capacitatea autorităților moldovenești.
„Din păcate, informațiile de la Chișinău nu au mai venit în ultimele luni, nu mai știm ce se întâmplă. Nu am văzut progrese semnificative. Aștept cu nerăbdare să fie formalizată și întărită Unitatea Națională de Coordonare a Fondurilor, care trebuie să fie acel dirijor, acel om care orchestrează întregul pachet de ajutor pentru creșterea capacității instituționale în diferite ministere”, a subliniat Răzvan Cotovelea, fost negociator pentru aderarea României la UE.
„Ca să ajungi să discuți un model de finanțare pentru o investiție de o așa învergură, îți trebuie mulți oameni care să știe exact fondurile europene și birocratia de la Bruxelles. Vom face zi de zi de zi, atâta timp cât suntem solicitați la Chișinău. Dar trebuie formalizată și trebuie început acest proces de creștere a capacității administrative să vezi că instituțiile funcționează și că se trimite la Bruxelles ce se dorește și ce se așteaptă din partea Republicii Moldova.”
El a spus că nu este suficient să ai consultanți, care, a subliniat el, realizează foarte multe lucruri bune, dar cineva din administrația ta trebuie să semneze, să înțeleagă și să se ducă la Bruxelles și să negocieze.
„Niciun consultant, oricât de bun ar fi, nu poate negocia în numele Guvernului Republicii Moldova. Iar pregătirea acestor pachete financiare necesită timp și multe cunoștințe, abilități. Nu se poate face peste noapte. Cred că odată cu acest pachet financiar din partea Comisiei Europene, vor veni bine finanțate, puternic finanțate și proiectele de dezvoltare instituțională, de consultanță pentru premier, echipa premierului, a vicepremierului și așa mai departe, celelalte ministere, dar nu se pot face minuni peste noapte, durează mult.
Pe 30 ianuarie curent, Parlamentul European a aprobat, în cadrul ședinței comune a Comisiei pentru afaceri externe și Comisiei pentru bugete, raportul privind Facilitatea pentru Republica Moldova.
„Datorită acestui ajutor, vom trece mai ușor peste criza economică și energetică provocate de Kremlin. Iar beneficiile integrării europene vor fi resimțite de către cetățeni la modul cel mai practic. Vom avea locuri noi de muncă, infrastructură, spitale moderne și ne vom crește capacitățile economice. Avem prieteni buni, alături de care vom trece cu bine peste toate greutățile”, a declarat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, copreședintă a Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE.
Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: