Social

De Ziua Europei, parlamentarii din țările UE au vizitat raionul Ungheni, unde a fost implementat un număr record de proiecte europene

De Ziua Europei, parlamentarii din țările UE au vizitat raionul Ungheni, unde a fost implementat un număr record de proiecte europene

De Ziua Europei, președinții grupurilor de prietenie din Parlamentele țărilor membre ale Uniunii Europene au vizitat raionul Ungheni, o regiune in care a fost implementat un număr record de proiecte europene.

În ultimii ani, cu sprijnul UE, în raionul Unghnei a fost construită infrastructura pentru asigurarea apei potabile, a fost reabilitată cea mai importantă magistrală urbană din oraș și a fost dezvoltată infrastructura de utilități și de prestare a serviciilor publice locale. Potrivit autorităților, în ultimii cinci ani, Uniunea Europeană a investit în municipiul Ungheni, peste 300 de milioane de lei. Banii au fost investiți în educație, economie, infrastructură și servicii publice.


VITALIE VRABIE, primar Ungheni: „Tot ce s-a făcut nou, modern, este realizat cu asistența finaciară sporită din ultimii ani.”


DOINA GHERMAN vicepreședinta Parlamentului: „Ungheniul stă la poarta Europei și este de fapt acea regiune cheie care are un număr record de proiecte europene. Dincolo de pace și esecuritate putem să vedem lucrurii concrete, drumuri, infrastrcutură, apă, canalizare, școli, grădinițe. Asta este despre beneficia concrete pentru cetățenii R.Moldova.”


ALESSANDRO CATTANEO parlamentar, Italia: „Suntem aici o delegație din Parlamentul Italian, deoarece în ziua în care celebrăm Europa este important să spunem că Europa este aici, toți împreună. Noi credem în viitorul Europei, în viitorul comun. Mulți colegii, parlamentari europeni, sunt aici pentru a spune că împreună putem rămâne puternici.”


KAZYS STARKAVICIUS, parlamentar, Lituania: „Eu într-adevăr cred, că în cinci ani, Republica Moldova va fi în Uniunea Europeană. Moldova face pași importanți, cu sprijinul României.”


În vizita de la Ungheni, parlamentarii europeni au vizitat și podul feroviar peste Prut, care conectează România și Republica Moldova. La începutul acestui an, UE a anunțat că oferă alte 1,5 milioane de euro pentru crearea și modernizarea infrastructurii în regiunile Cahul și Ungheni. Acestea vor beneficia de sume cuprinse între 200 și 550 de mii de euro, prin intermediul programului "EU4Moldova: Regiuni-cheie", implementat de PNUD și UNICEF.


Reamintim că, de Ziua Europei, președinții grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene au întreprins o vizită comună în Republica Moldova. Europarlamentarii au transmis mesaje de susținere și au împărtășit din experiența lor în procesul de integrare în Uniunea Europeană.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter