Actualitate

„Rusia creează enclave ca Transnistria pentru a genera sărăcie”: Mihail Podoleak, despre oprirea furnizării de gaze către regiunea transnistreană

post-img
Mihailo Podoliak

Rusia creează enclave precum Transnistria pentru a genera instabilitate și sărăcie în regiuni strategice, utilizându-le ca instrumente de influență și presiune geopolitică, declară consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihail Podoleak, într-un interviu pentru Delfi. Comentariile sale vin în contextul opririi furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană și al eforturilor Republicii Moldova de a-și reduce dependența energetică față de Federația Rusă.

BFCO

„Republica Moldova se va descurca în această situație, bineînțeles. Republica Moldova se mișcă intensiv și repede, ceea ce nu o făcea pe timpul lui Dodon și Plahotniuc. 

De fiecare dată, în țările post-sovietice, exista o legătură dintre conducere și un oligarh, care era influențat de Federația Rusă, în cazul dat era Plahotniuc. În Georgia, acum este aceeași situație. Este președintele care influențat de acest oligarh, în Republica Moldova, a fost Dodon mult timp și nu permitea țării să realizeze reformele pro-europene, nicio reformă inclusiv în sectorul energetic. Prin ce au trecut țările baltice trece acum Ucraina, când te deconectezi total de dependența rusească și treci în totalitate la contactul cu sistemele energetice din Europa, de gaz etc.", a declarat Mihail Podoleak.


„Republica Moldova, la fel, o va face rapid și va primi resurse mai multe din alte surse. Amintesc că surse alternative există, vedem exemplul Republicii Cehe, Ungariei și Slovaciei, care erau dependente în totalitate de gazul rusesc trei ani în urmă, iar acum, Republica Cehă primește gaz din alte țări, la fel va fi și în Republica Moldova. Vor fi distribuiri de gaz de pe alte piețe, europene, în primul rând. Iar noi, din Ucraina, dacă vom avea posibilități, vom oferi și partenerilor din Republica Moldova. 

Cred că Republica Moldova, în următoarele 6-8 luni, ceea ce nu a fost făcut de mult, va trebui să o facă acum și repede pentru că în momente de criză se găsesc oricând soluții și parteneri care pot ajuta. Este posibilitate și logistica și Republica Moldova va primi tot de ce are nevoie și nu va mai fi dependentă de Federația Rusă", adaugă Podoleak.

BFCO

Cât despre situația din regiunea transnistreană, oficialul ucrainean a menționat că această regiune va rămâne în stagnare până când influența rusă va dispărea.

„Aceasta este o problemă cu orice enclave, adică acele enclave pe care Rusia le creează. Oamenii din aceste enclave sunt atât de naivi, atât de infantili, încât nu înțeleg principalul lucru. Rusia nu creează enclave pentru ca acolo să existe o viață prosperă. Creează enclave astfel încât acestea să fie în mizerie, sărace și cât mai distructive posibil. Iar sarcina principală este de a crea în mod constant probleme pentru regiunea în care este creată această enclavă”, a comentat Podoleak. 

„Iar Abhazia se confruntă cu anumite dificultăți cu aprovizionarea cu gaze legate de relațiile cu Rusia. Adică, Rusia creează enclave tocmai ca un ulcer putrezitor care va otrăvi cutare sau cutare regiune. Și, desigur, nu va exista niciodată o viață normală în această regiune. Până când influența rusă va dispărea, asta își dorește Ucraina. Transnistria – spun asta sarcastic – și-a definit foarte competent prioritățile externe și s-a bazat pe Federația Rusă.”

Vladimir Putin a comentat decizia Kievului de a refuza tranzitul și a spus că partea ucraineană privează țările europene de acces la materii prime relativ ieftine. 

Pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea gazelor. În aceeaşi situaţie sunt şi localitățile din Zona de Securitate, controlate de autorităţile constituţionale. 

Tiraspolul a refuzat ajutorul umanitar oferit de Guvernul de la Chişinău alături de partenerii de dezvoltare, dar şi ajutorul autorităţilor pentru cumpărarea gazelor de pe piaţa europeană.

Citește și:

Situația în stânga Nistrului rămâne îngrijorătoare. Unii locuitori își fac griji: „Am trecut mai greu de această noapte”

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter