Europa azi

Europa Azi. Ţările blocului comunitar vor să-şi consolideze cooperarea energetică cu Israelul pentru a nu mai depinde de gazul rusesc

Europa Azi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ţările blocului comunitar vor să-şi consolideze cooperarea energetică cu Israelul pentru a nu mai depinde de gazul rusesc. Uniunea Europeană continuă să ofere milioane de euro pentru a sprijini refugiații sirieni găzduiţi de Turcia. Între timp, Parlamentul European şi statele membre ale UE au decis să prelungească regulamentul privind certificatul digital COVID-19 pentru călătoriile în interiorul Uniunii. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

BFCO

RĂSPUNSUL U.E. LA "ŞANTAJUL" RUSIEI

Uniunea  Europeană vrea să-şi consolideze cooperarea energetică cu Israelul.  Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunţat în timpul  unei vizite la Tel-aviv că atingerea acestui obiectiv ar fi un răspuns  puternic la ceea ce a numit "şantajul" Rusiei, care a oprit în mod  deliberat exportul de gaze spre Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca  şi Olanda, nemulţumită că aceste ţări sprijină Ucraina. Comportamentul  Kremlinului nu face decât să întărească dorinţa Uniunii Europene de a  deveni independentă de Rusia din punct de vedere energetic, a declarat  Von der Leyen. Ea a vorbit despre un proiect care prevede legătura  dintre Israel Cipru şi Grecia printr-un cablu electric submarin şi  despre o "conductă" în estul Mediteranei. Israelul analizează câteva  modalităţi de a exporta energie în Europa: să transporte gaz lichefiat  pe cale maritimă, să construiască un gazoduct către Turcia care are deja  legătură cu o conductă din estul Europei sau să construiască o nouă  rută de hidrocarburi direct către sudul Bătrânului Continent.

SPRIJIN PENTRU REFUGIAŢII GĂZDUIŢI DE TURCIA

Uniunea  Europeană va oferi un ajutor umanitar de 50 de milioane de euro pentru a  sprijini refugiații sirieni găzduiţi de Turcia. Potrivit unui comunicat  al Comisiei Europene, banii sunt alocaţi pentru oferirea serviciilor  medicale specializate și soluționarea problemelor de protecție,  consiliere juridică, sprijin psihosocial și acces la acte civile. UE  sprijină în prezent peste un milion şi jumătate de persoane refugiate în  Turcia după declanşarea războiului civil din Siria vecină în 2011.  Uniunea Europeană îi ajută de atunci pe aceşti refugiaţi să plătească  lucruri de primă necesitate, precum alimentele, medicamentele, chiria  sau transportul.

U.E. REVINE LA CERTIFICATELE COVID-19 

Parlamentul  European şi statele membre ale UE au hotărât să prelungească cu un an  regulamentul privind certificatul digital COVID-19 pentru călătoriile în  interiorul Uniunii. Mai multe state ale blocului comunitar nu mai  solicită prezentarea acestor certificate de la cei care intră pe  teritoriul lor, însă parlamentarii europeni vor să asigure o circulaţie  liberă dacă apare o nouă variantă a coronavirusului. Acordul politic la  care s-a ajuns trebuie aprobat oficial de Parlamentul European şi de  Consiliul UE şi urmează a fi aplicat începând cu 30 iunie. Certificatul  digital COVID-19 a intrat în vigoare pe 1 iulie 2021 şi urma să expire  la sfârşitul acestei luni.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter