Politic

CEC a prezentat în Parlament raportul pe 2023 privind finanțarea partidelor politice. Deputații opoziției au criticat raportul,cei ai majorității l-au susținut

video

Comisia Electorală Centrală a prezentat în Parlament, raportul pe 2023 privind finantarea partidelor politice din Republica Moldova. Au fost multe încălcări ale legii iar candidaţii unui partid au fost scoşi din cursa electorală. Deputaţii din opoziţie au criticat raportul, iar cei din majoritatea parlamentară i-au acuzat de coruperea alegătorilor.

ZFR

ANGELICA CARAMAN preşedinte, CEC: „Pe parcursul perioadei electorale am avut 159 de atenţionări, 23 de avertismente. O lipsire de alocaţii, o solicitare de a exclude în in cursa electorală pentru candidaţii partidului politic Şansa din circumscrtiptiile electorale, deoarec CEC a constat mai multe devieri în rapoartele financiare ale acestui concurent electoral”. MARINA TAUBER deputat neafiliat: „În anul 2023 s-a înt'mplat o situaie fără precedent. Un partid polşitic de opoziţite a fost scos din cursa electorală cu două zile înaintea alegerilor”. ANGELICA CARAMAN preşedinte, CEC: „Că au fost exclusi concurenţi din cursă asta s-a mai întâmplat. Această sancţiune intervine atunci cand sunt încălcate normele pentru care poate fi aplicată aceatsă sancţiune. Deci coruperea elecotorală, coruperea alegătorilor face parte din acea categorie”. Comisia electorală a cerut verificări în privinţa a nouă persoane cu funcţie de răspundere pentru că sunt bănuieli rezonabile de fapte de corupţie. DIANA CARAMAN deputat, BCS: „Stimaţi domni şi membri ai CEC. Cel mai tare mă deranjează distrugerea unuia dintre cele mai importante principii ale statului democratic şi anume procesul electoral. În condiţiile în care voi furaţi de la oameni speranţa în alegeri corecte, nu aveţi îndreptăţire”. VASILE BOLEA deputat neafiliat: „Ce fel de competiţie corectă, transperentă şi cu corectivtudine a fosta nul trecut la alegerile locale. 03:29 MUSCA 04:47 Voi care trebuia să aplicaţi codul electoral ati tacut aţi tăcut ca nişte peşti. Măcar să spuneţi ai, ia, ai nu este bine de intervenit in acets proces”. LILIAN CARP deputat, PAS: „Băeiţii, voi aţi uitat cate istoria politicului in R. Moldova a inceput de la grecica pe care voi ait puso prin culioase. După aţi pus bani îi ei, la inceput aţi umblat cu grecică şi macaroane. De unde furaţi băeiţii bani pentru campanie, de und efuraţi. Da din Statele Unite Vasica aşa cumaţi adus banii din rusia, un milion de dolari care au fost confiscati la aeroport”. În iunie, 2023, Partidul Şor a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională. Guvernul Republicii Moldova a sesizat faptul că Șor urmărește destabilizarea situaţiei din țară prin proteste cu participanți plătiți.

Partidul condus de condamnatul Ilan Șor a fost sancționat și de Statele Unite și Marea Britanie pentru că ar fi distorsionat procesul electoral și ar fi încercat destabilizarea R. Moldova în interesul Kremlinului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter