Europa azi

Europa Azi. Cehia preia mâine de la Franţa preşedinţia rotativă a Consiliului UE

Europa Azi

Cehia preia mâine de la Franţa preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Preşedintele francez Emmanuel Macron îndeamnă Uniunea Europeană să găsească rute alternative pentru transportul de cereale din Ucraina. Iar Finlanda şi Suedia vor semna în câteva zile protocolul de aderare la NATO. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

BFCO

CEHIA PREIA PREŞEDINŢIA CONSILIULUI UE

Cehia  preia mâine de la Franţa preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii  Europene. Praga a promis că priorităţile sale vor fi ajutorul pentru  Ucraina, criza refugiaţilor, reconstrucţia acestei ţări, precum şi  securitatea energetică europeană. De la invazia Rusiei în Ucraina, Cehia  a pledat permanent pentru impunerea sancţiunilor împotriva Rusiei şi a  sprijinit financiar şi militar Kievul. Premierul Petr Fiala a declarat  anterior că preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene va acorda  prioritate organizării unui summit privind lansarea unui plan Marshall  pentru reconstrucţia Ucrainei şi a subliniat că pacea reprezintă o  condiţie prealabilă pentru organizarea unui astfel de eveniment. 

SOLUŢII PENTRU DEPĂŞIREA CRIZEI ALIMENTARE

Preşedintele  francez Emmanuel Macron declarat la summitul NATO de la Madrid că  Uniunea Europeană trebuie să găsească mai multe rute alternative pentru  transportul de cereale din Ucraina. Ucraina intră în primii 5 cei mai  mari exportatori de grâu la nivel mondial, însă după războiul pornit de  Rusia, flota militară rusă a blocat porturile ucrainene de la Marea  Neagră. Întreruperea livrărilor de cereale din Ucraina riscă să provoace  o criză alimentară de proporţii la nivel mondial, iar cele mai afectate  ţări sunt cele din Asia şi Africa. Milioane de oameni riscă să moară de  foame a avertizat ieri Agenţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură şi  Organizaţiapentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

FINLANDA ŞI SUEDIA, MAI APROAPE DE NATO

Finlanda  şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO, pentru a  deveni oficial state membre, a anunţat secretarul general al Alianţei,  Jens Stoltenberg. Protocolul trebuie ratificat de parlamentele celor 30  de state membre ale NATO pentru ca cele două ţări ale UE să fie primite  în Alianţă şi să beneficieze în acest fel de clauza de apărare  colectivă. NATO a anunţat ieri că a invitat Suedia şi Finlanda să devină  membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Turcia a blocat iniţial aderarea  celor două ţări la NATO, însă a renunţat la dreptul său de veto după ce  autorităţile de la Helsinki şi Stokholm au promis să nu mai sprijine  militanţi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan, formaţiune  considerată teroristă de Ankara dar şi de UE.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter