Actualitate

R. Moldova va utiliza un sistem digitalizat de informații prealabile despre pasagerii care circulă cu avionul și un soft pentru prevenirea spălării banilor

post-img
imagine simbol

R. Moldova va utiliza un sistem digitalizat de informații prealabile despre pasagerii care circulă cu avionul și un soft pentru prevenirea spălării banilor, ambele oferite de Națiunile Unite. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizele consultative pentru încheierea contactului de stat privind Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Oficiul Națiunilor Unite pentru licența soluției software goTravel AIR. La fel, va fi semnat și Acordul de prestare a serviciilor în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor aferente instalării și mentenanței sistemului informațional analitic goAML între Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă.

BFCO

Soluția software goTravel AIR va fi folosită în procesul de implementare a sistemului de date prealabile despre pasageri (API) și a datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR), aceasta fiind o prioritate națională asumată în contextul angajamentelor pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Soluția software goTravel AIR este complet pregătită pentru conectarea la servicii esențiale precum INTERPOL i24/7, PISCES. Interoperabilitatea sa cu aceste sisteme, precum și cu alte platforme deja implementate de autoritățile partenere internaționale, consolidează considerabil eficiența cooperării transfrontaliere. Această capacitate de integrare asigură o utilizare optimă a informațiilor la nivel global, contribuind la prevenirea și combaterea migrației ilegale, a criminalității transnaționale și a altor amenințări la adresa securității. În prezent, 21 de state utilizează soluția software goTravel AIR, în fază de testare, iar alte patru state – în fază operațională.

Sistemul informațional analitic goAML va oferi asistență în combaterea criminalității financiare, inclusiv spălarea banilor și finanțarea terorismului, reprezentând un sistem informațional integrat de analiză a informațiilor, destinat utilizării de către unitatea de informații financiare. Acesta este un sistem informațional integrat de analiză a informațiilor financiare, care a fost elaborat de Entreprise Applications Centre Vienna.

Astfel, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor va putea recepționa de la bănci și alte entități raportoare informații despre tranzacțiile în numerar, tranzacțiile și activitățile suspecte de spălarea banilor, precum și a transferurilor mai mari de 200 000 de lei.

După încheiere, documentele vor fi propuse Parlamentului spre ratificare.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter