Social

Protest în fața Parlamentului, în legătură cu proiectul de lege privind protecția animalelor

video

Mai mulți cetateni au protestat astăzi în faţa Parlamentului de la Chişinău, nemulţumiţi de proiectul de lege privind protecţia animalelor. Ei acuză deputaţii că nu au organizat consultări publice. Autorul proiectului de lege neagă acuzaţiile şi spune că acesta nu este definitivat.

BFCO

  Protestul a fost organizat de Societatea Umană, organizatie care consideră că înființarea unui serviciu specializat, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, nu ar fi binevenit.

KARL LUGANOV expert în domeniul protecției animalelor: Noi suntem împotrivă ca proiectul care mai rău face pentru animale să fie votat. Delfinariile de exemplu pot exista deşi în toată lumea ele se interzic. Societatea civilă nu are voie să participe la controlul oficial al azilurilor publice sau la cazurile ce cruzime asupra animalelor. Avizul Guvernului spune că nu trebuie de creată o secţie de control specializat în cadrul MAIA, deoarece procedura este de capturare şi sterilizare a animalelor să nu fie petrecută. Acolo sunt foarte multe lucruri care

ANASTASIA COZLOVSCHI reprezentant, Asociaţia "Societatea Umană": Au rămas practic surzi la cerinţele noastre şi respectiv noi am ajuns că ei au mai tăiat şi mai tare această lege, au lăsat doar ceva minim. Dacă iniţial era o legea ce prevedea protecţia tuturor animalelor, era o lege care a luat cele mai multe practici din România, Polonia, toate aceste lucruri au fost tăiate şie i au luat o Convenţie Europeană din anul 1987, care ar fi putut fi wow acum 30 de ani în urmă.

ECATERINA ŢĂRUŞ activist:  Mulţi oameni se comportă rău cu animalele doar pentru că acestea nu sunt protejate de lege. Şi toată violenţa şi rău din ei şi-l revarsă asupra animalelor. Asta nu este corect, animalel nu au nici o vină şi ele tot suferă.

Autoarea proiectului, Iulia Dascălu, susţine că legea urmează a fi modificată, însă trebuie votată în prima lectură.

IULIA DASCĂLU deputat, PAS: Acest proiect de lege a fost înregistrat aşa cum este el de fapt. Noi nu putem face nici o modificare până el nu va fi votat în prima lectură. Noi acum după prima lectură, vom ţine cont de propunerile Guvernului, de propunerile societăţii civile şi a alte propuneir care vor parveni în Parlament. Vom mai petrece minim două consulări publice, după care foarte multe din propunerile lor se vor regăsi pentru lectura a doua. 00:49

Proiectul de lege a fost iniţiat pentru a preveni abondonarea animalelor şi a reduce numărul celor fără stăpân. Legea stabileşte clar condiţiile de îndepărtare temporară a animalului, confiscare sau tratare.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter