Cinci instituții de învăţământ au primit astăzi table interactive de ultimă generaţie, care vor schimba modul de învăţare şi vor crea spaţii digitale moderne pentru elevi. Donaţia a fost făcută de o companie producătoare de echipamente de telecomunicații.
Tablele interactive vor ajunge la scoli din raioanele Ștefan Vodă, Șoldănești, Telenești, Glodeni şi Ialoveni. Cadrele didactice spun că acestea vor facilita procesul educativ.
ELENA CORNIŢEL director, Liceul Teoretic "Ştefan Vodă": Dotarea nemijlocită a liceului nostru cu un astfel de echipament modern este un beneficiu triplu. Mă refer la oportunităţile pentru elevi, în primul rând, pentru cadrele didactice şi evident părinţii noştri. O să fie foarte important şi util pentru instituţie, ţinând cont de faptul că profesorii trebuie să atingă un anumit nivel de performanţă digitală.
Simultan cu digitalizarea, şcolile model sunt într-un proces continuu de modernizare şi adaptare la noile realităţi.
RODICA GROSU director, Liceul Teoretic "Alexei Mateevici", Șoldănești: Noi am beneficiat de un proiect european de eficienţă energetică, în valoare de aproximativ trei milioane de euro, deci este o investiţie extraordinară. Ţinând cont că totul se modernizează, că tot ce este nou a fost ieri, modernizarea trebuie să decurgă permanent.
Tablele inteligente îi vor implica pe copii în activităţi interactive, care le vor dezvolta creativitatea, spun reprezentanţii unui centru cultural care a beneficiat deja de astfel de dotări.
CORINA GÎRLA director, centru cultural: Putem şi audia, şi vizualiza, avem toate instrumentele necesare pentru a convinge, pentru o calitate mai bună a învăţării, pentru a atinge nişte rezultate.
Cele cinci table interactive au o valoare de un milion de lei şi au fost oferite de o companie multinaţională, producătoare de echipamente de telecomunicații.
GUO MIN director, companie de echipamente de telecomunicaţii: Noi credem că tehnologia poate oferi resursele de învăţare acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, astfel încât toată lumea să aibă competenţele necesare pentru a-şi demonstra potenţialul.
DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: În total avem 13 companii mari din R. Moldova care s-au alăturat iniţiativei, cineva donează table interactive cineva repară laboratoare, cineva repară cantine… Şi invităm şi alte companii care vor să susţină procesul de modernizare a învăţământului, pentru că pe lângă faptul că ţine de responsabilitatea lor corporativă, este vorba de viitori angajaţi, antreprenori.
Rețeaua Școlilor Model este un proiect lansat anul acesta de Ministerul Educației și Cercetării. Pentru început, au fost alese 35 de instituţii de învăţământ care vor beneficia de investiții în infrastructură și de metodologii inovatoare de predare, pentru a deveni modele de bune practici în educație. Inițiativa este susținută de Banca Mondială, Uniunea Europeană, dar şi alţi parteneri de dezvoltare.