Politic

Studiu Promo-LEX: Anul acesta, transparenţa a fost un punct vulnerabil al activităţii Parlamentului de la Chişinău, iar consultările publice s-au desfăşurat cu abateri

Studiu Promo-LEX: Anul acesta, transparenţa a fost un punct vulnerabil al activităţii Parlamentului de la Chişinău, iar consultările publice s-au desfăşurat cu abateri

Deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova au tras linie şi au făcut bilanţul pe acest an. Rapoartele Asociaţiei Promo-LEX demonstrează că transparenţa rămâne un punct vulnerabil, iar consultările publice s-au desfăşurat cu abateri. Cea mai lungă şedinţă din acest an a durat nouăsprezece ore iar ordinea de zi a fost modificată în proporție de 158 la sută. Opoziţia susţine în totalitate concluziile experţilor, iar cei din majoritatea parlamentara dau asigurări că vor corecta greşelile.

BFCO

Potrivit Asociației Promo-LEX, printre cele mai frecvente încălcări ale regulamentului sunt modificarea ordinii de zi, introducerea unui număr mare de proiecte pentru vot în cadrul unei singure ședințe parlamentare sau votarea unor legi fără actele aferente.

MIHAELA DUCA şef, echipa Analiză şi Cercetare, Asociaţia "Promo-LEX": Dacă vorbim despre aspectele mai puţin îmbucurătoare, observăm că în continuare consultările publice în privinţa proiectelor de lege înregistrate au un număr redus. Noi în continuare vedem proiecte de acte normative la care lipsesc într-o anumită lectură avizele sau rezultatele consultărilor publice şi de regulă în cazul fiecărei şedinţe plenare procentul acestora este de aproximativ 50 la sută.

O altă abatere este neglijarea opoziției de către fracțiunea majoritară.

Niciuna dintre aceste solicitari ale deputaților din opoziție nu a fost susținută de deputaţii fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate.

MIHAELA DUCA şefa echipei Analiză şi Cercetare, Asociaţia "Promo-LEX": Ca dovadă a lipsei de comunicări bune între majoritate şi opoziţie este şi faptul că mai mult de 100 de proiecte au devenit nule ca urmare a neexaminării acestora timp de doi an. Respectiv, 70 la sută din aceste proiecte erau ale opoziţiei parlamentare.

BFCO

Observatorii Promo-Lex apreciază pozitiv faptul că președintele Legislativului a aplicat sancțiuni deputaților afiliați fugarului penal Ilan Șor, după ce aceștia au blocat tribuna centrală și au împiedicat desfășurarea ședinței Parlamentului.

În timp ce unii deputaţi din opoziţie suţin că, în această sesiune, vocea lor nu a fost auzită, cei din majoritatea recunosc că mai au de lucrat la anumite capitole.

ALLA DAROVANNAIA deputat BCS: Susţinem totalmente ceea ce a expus Promo Lex toate aceste încălcări au fost şi cele mai evidente pe care pot să le amintesc este că niciodată nu a fost ca legea bugetului să ne fie prezentată seara şi dimineaţa să venim şi să o votăm.

RADU MARIAN deputat PAS: Evident că noi am depus mult efort să dâluăm decizii cât mai bune în interesul cetăţeanului, dar se poate şi mai bine. Eu cred că pe anumite proiecte trebuie să avem mai multe consultări publice şi probabil aici va trebui să lucrăm mai mult pentru urmtăarea sesiune.

CORNELIU FURCULIŢĂ deputat BCS: Noi înţelegem că actuala guvernare are o majoritate confortabilă, ei practic pot să facă sesinea sau şedinţele de parlament în sine. Rolul opoziţiei nu a fost niciodată atât de mult denigrat sau nu a fost luat în considerare.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: Trebuie să avem un echilibru între proces şi rezultat. Unii sunt foarte axasaţi pe proces Noi suntem orientaţi pe rezultat şi să ne mişcăm cât mai repde. Poate au tot timpul la dispoziţie, dar noi nu îl avem, Iar opoziţiei îi doresc cât mai multe proiecte mai puţin populiste.

Deși Parlamentul a înregistrat unele progrese în activitatea sa, experţii contată că Legislativul mai are de lucrat la capitolul trasparenţă. Se recomandă ca, în 2025, să fie aprobat un Program Legislativ în care să fie incluse toate proiectele de lege care sunt planificate spre aprobare. De asemenea, deputatii sunt îndemnaţi să ccolaboreze mai mult cu opoziţia, iar legile să fie supuse dezbaterilor doar dacă deţin toate actele aditionale necesare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter