Medicii Spitalului Clinic Republican Timofei Moşneaga au efectuat o intervenție chirurgicală in premiera în Republica Moldova. Ei au salvat viața unui bărbat de 62 de ani, diagnosticat cu un anevrism complicat. Operaţia a durat mai bine de şapte ore.
Pacientul spune că a aflat diagnosticul in urma cu un an dar a amânat intervenţia chirurgicală.
VALERIU ŢUCANU pacient: Timp de doi ani de zile am simţit nişte dureri extraordinare în abdomen. Au precizat că este anevrism la aortă cu semne de ruptură şi atunci mi-au spus că este necesară operaţia. Dar eu m-am gândit că poate mi-a trece.
În noiembrie, starea pacientului s-a agravat și a fost internat la Spitalul din Bălți iar de acolo a fost transferat la spitalul republican din Chişinău.
VALERIU ŢUCANU pacient: Vreau să vă spun că m-au scos la viaţă din nou. Pacienţii care sunt la noi cu astfel de anevrisme, trebuie să vă asdresaţi al timp, să nu lăsaţi aaşa cum am lăsat eu. Sunt foarte fericit şi le mulţumesc medicilor din inimă.
Anevrismul este o dilatare anormală a unui vas de singe. Operatia in acest caz nu a fost uşoară, deoarece dimensiunea anevrismului era de cinci ori mai mare, decât intr-un caz obişnuit. De aceea a fost formata o echipa complexă de chirurgi.
AUREL ŢURCAN şef Secţia Chirurgie vasculară: Anevrismul enorm care este situat în zona de unde se se hrăneşte măduva spinării cu sânge. Aceste sunt nişte poziţionări de anevrisme care sunt foarte dificile pentru intervenţii, care până acum la noi deschis nu ss-au opert.
DANIEL MÎNDRILA anesteziolog-reanimatolog: Intervenţia a fost foarte complicată din punct de vedere anasteziologic, deoarece starea pacientului a fost scritică şi îniante de intervenţie. Noi medicii anesteziologici, am încercat sp stabilizăm starea pacientului cât pre şi in operator.
SERGIU BARNACIUC şef, Secţia Chirurgie malforaţii Cardiatice Congenitale: A decis că aceatsă operaţie poate fi efectuată în comun, folosind metodele extracorporale, scăzând temperatura pecientului de 20 de grade ne-a permis să mărim perioada aflării organelor interne fără perfuzii.
Anevrismul poate duce la ruperea vasului de singe si pune in pericol viata pacientului. În prezent, pacientul operat la Chisinau se simte bine și a fost externat.