De Revelion, alături de mesele festive, vinurile efervescente sunt nelipsite. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu o serie de recomandări utile pentru toți consumatorii care vor să savureze aceste băuturi de sărbători, în condiții de siguranță și calitate.
Vinurile efervescente se împart în mai multe categorii, precum: vin spumant, vin spumant de calitate, vin spumant de calitate tip aromat, vin spumos, vin petiant și vin perlant. ANSA recomandă ca, atunci când alegi un spumant pentru masa de Revelion, să fii atent la concentrația de zahăr din băutură. De exemplu, vinurile spumante și cele de calitate (brut natur, extra brut, brut) conțin un nivel mai scăzut de zahăr, recomandat pentru un consum mai sănătos. Este indicat să alegi un vin cu un nivel de zahăr de maxim 12 g/dm³.
Pentru a te bucura de întreaga savoare a vinului, ANSA recomandă respectarea temperaturii corecte de servire:
Vinuri albe și roze: 8-10°C
Vinuri roșii: 12-14°C
În plus, pentru o experiență completă, este indicat să servești vinul spumant în pahare de tip „flute”, care permit bulelor să se formeze și să elibereze aroma.
Cum deschizi corect o sticlă de vin spumant
Un alt aspect important este deschiderea corectă a sticlei. Rotirea sticlei, nu a dopului, este cheia pentru a preveni explozia accidentală a dopului și a menține siguranța și integritatea băuturii.
Indicatoare de calitate: perlarea și bulele
Pentru a identifica un vin spumant de calitate, perla mică și persistentă a bulelor este un semn de apreciat. Aceste bule sunt caracteristice vinurilor produse prin metoda tradițională, cu o a doua fermentare în sticlă, și sugerează un vin de calitate superioară.
ANSA reamintește consumatorilor să:
- Cumpere vinuri efervescente doar din locuri autorizate de ANSA;
- Aleagă vinuri limpezi, fără impurități sau sedimente;
- Evită cumpărăturile de pe stradă (de exemplu, din portbagajul mașinilor), chiar dacă prețul este mai mic;
- Verifice prețurile de la raft și cele afișate pe bonul fiscal;
- Evite vinurile spumante fără alcool (pentru copii), care pot conține coloranți și aromatizanți periculoși.
Agenția încurajează consumatorii să se bucure de aceste băuturi festive, dar cu moderație, având în vedere riscurile pentru sănătate cauzate de excesul de alcool.