Europa azi

Europa Azi: Secretatul General al NATO îndeamnă ţările occidentale să ofere mai mult armament greu Ucrainei

Europa Azi

Secretatul General al NATO îndeamnă ţările occidentale să ofere mai mult armament greu Ucrainei. Executivul UE a semnat un memorandum de înțelegere cu Egiptul și Israelul privind exportul de gaz lichefiat din cele două ţări spre Europa. Şi tot Comisia Europeană a publicat un plan de măsuri pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni să obţină studii şi să se angajeze în câmpul muncii pe teritoriul statelor blocului comunitar. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

BFCO

STOLTENBERG: UCRAINA ARE NEVOIE DE ARME GRELE Secretatul General al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat ţările occidentale să ofere mai mult armament greu Ucrainei pentru a face faţă invaziei ruse. El a făcut acest apel în timpul unei conferinţe de presă la Haga, după ce a discutat cu lideri din şapte ţări europene membre ale NATO, între care şi România.

Stoltenberg a transmis mesajul înaintea reuniunii de azi a miniştrilor Apărării din ţările NATO şi cele partenere ale Alianţei, care discută despre un plan de accelerare a furnizării de armament greu Ucrainei. Secretatul General al NATO a anunţat că ţările blocului militar au început să-şi "intensifice" livrările de arme către Kiev. SINCRON JENS STOLTENBERG Secretatul General al NATO: "Aliații (n.r. NATO) s-au angajat să furnizeze în continuare echipament militar Ucrainei, de care are nevoie pentru a învinge (n.r. în conflictul militar cu Rusia), inclusiv arme grele și sisteme cu rază lungă de acțiune".

Ucraina continuă să le ceară insistent occidentalilor mai multe arme şi echipamente militare şi le reproşează mai multor ţăril europene că întârzie livrarea acestora. Între timp, Marea Britanie a anunţat azi că va livra imediat lansatoare multiple de rachete Ucrainei pentru a putea lovi în special artileria rusă care o copleşeşte numeric pe cea ucraineană pe frontul de est al Ucrainei. MĂSURI PENTRU INDEPENDENŢA ENERGETICĂ A U.E. Executivul UE a semnat un memorandum de înțelegere cu Egiptul și Israelul privind exportul de gaz natural lichefiat din cele două ţări spre Europa. Preşedintele Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen a vizitat ieri Israelul, iar azi Egiptul, convenind cu autorităţile de la Telaviv şi Cairo asupra transportului maritim al gazelor lichefiate spre UE din regiunea Mediteranei de est.

URSULA VON DER LEYEN preşedintele Comisiei Europene: "Astăzi facem deja un pas foarte important, deoarece am semnat dimineață un Memorandum de înțelegere privind livrarea de gaze naturale din Israel în Egipt, unde va avea loc lichefierea gazului și apoi transportarea lui către Uniunea Europeană. Acesta este un un mare pas înainte pentru aprovizionarea cu energie a Europei, dar și pentru ca Egiptul să devină un centru energetic regional."

Von der Leyen a declarat că dezvoltarea comerţului energetic cu ţările din această regiune e un răspuns la ceea ce a numit "şantajul" Rusiei, care a oprit în mod deliberat exportul de gaze spre unele ţări ale UE care sprijină Ucraina. Comportamentul Kremlinului nu face decât să întărească dorinţa statelor membre ale UE de a deveni independente de Rusia din punct de vedere energetic, a subliniat şeful executivului european. SPRIJIN PENTRU REFUGIAŢII UCRAINENI Comisia Europeană a publicat un plan de măsuri pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni să obţină studii şi să se angajeze în câmpul muncii pe teritoriul statelor blocului comunitar. Potrivit unui comunicat al executivului european, competenţele profesionale ale refugiaţilor ucraineni trebuie recunoscute pentru ca aceştia să-şi poată găsi un loc potrivit de muncă.

Planul Comisiei prevede în special încurajarea refugiaţilor de a se înregistra la serviciile publice locale de ocupare a forței de muncă, servicii de îngrijire a copiilor și acces la educație școlară, inslusiv sprijin financiar pentru angajatorii care oferă locuri de muncă persoanelor care fug din calea războiului. Potrivit datelor oficiale, de la începutul războiului declanşat de Rusia pe 24 februarie, peste 7 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara stabilindu-se pe teritoriul Uniunii Europene.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter