Actualitate

Avocatul Poporului va beneficia de asistență tehnică pentru alinierea la standardele europene în Protecția Drepturilor Omului

Avocatul Poporului va beneficia de asistență tehnică pentru alinierea la standardele europene în Protecția Drepturilor Omului

Avocatul Poporului va beneficia de asistenţă tehnică in cadrul unui proiect finanţat de Consiliul Europei, cu o valoare de 800 de mii de euro pe o perioadă de doi ani. În cadrul proiectului vor fi organizate cursuri și vizite de studiu pentru ca instituţia să ajungă la standardele europene in Protecția Drepturilor Omului.

Obiectivul principal al proiectului este de a asigura o mai bună promovare a drepturilor cetățenilor, de a consolida capacitățile institutiei Avocatului Poporului și de a îmbunătăți rolul în relația cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

CESLAV PANICO Avocatul Poporului, Republica Moldova: Proiectul ne va ajuta să revizuim şi să ajungem la cele mai înalte standarde manageriale. Un alt aspect ţine de digitalizarea serviciilor. Am putea implementa sau include unele elemente, inclusiv, de Inteligenţă Artificială în colectarea şi analiza de date. Aplicarea alternativelor de interacțiune cu cetățenii şi aici vorbim de cereri sau solicitări de informații.

Proiectul îşi propune ca instituţia Avocatul Poporului să devină un model la nivel regional sau internațional. Se va monitoriza executarea hotărârilor CEDO şi modul in care Avocatul Poporului se poate implica în acest proces.

FALK LANGE şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău: Va fi un sprijin pe mai mulți ani pentru întărirea capacităților, astfel încât Oficiul Avocatului Poporului să fie mai bine pregătit să-și îndeplinească funcția. Vor fi mai multe instruiri, vizite de studiu și activităţi pentru a lucra împreună Agentul Guvernamental al Republicii Moldova cu Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru a lucra mai aproape cu Oficiul Avocatului Poporului și, în principiu, pentru a permite cooperarea cu Curtea de la Strasbourg pe hotărârile judecătorești care sunt emise împotriva Republicii Moldova.

Partenerii proiectului vor fi Ministerul Justiției, Oficiul Agentului Guvernamental al Republicii Moldova și Consiliul pentru Egalitate. Proiectul face parte din Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter