Social

Primul colegiu militar din Republica Moldova va fi deschis la toamnă

Primul colegiu militar din Republica Moldova va fi deschis la toamnă

Primul colegiu militar din Republica Moldova va fi deschis la toamnă. Instituţia va activa în cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate ,Alexandru cel Bun", iar admiterea va începe chiar în această vară. Proiectul de decizie a fost aprobat astăzi de Guvernul de la Chişinău.

Studiile la Colegiul Militar din Chişinău vor dura patru ani, timp în care elevii vor participa la programe de formare profesională post-secundară. Absolvenţii colegiului îşi vor putea continua studiile de licenţă la Academia Militară, fără examene de admitere.


 SERGIU PLOP secretar de stat, Ministerul Apărării: „ În cadrul colegiului militar îşi vo face studiile fetele şi băieţii care au absolvit ciclul gimnazial. Pe parcursul sutdiilor, elevii vor fi asiguraţi cu echipamente, cazare, hrană şi burse din contul bugetului Armatei Naţionale. Totodată, aceştia vor beneficia şi de loc de muncă garantat în una din unităţile militare ale Aratei Naţionale.”


 Expertul militar, Ion Coropcean, crede că înfiinţarea acestui colegiu era necesară, deoarce, în prezent, Ministerul Apărării are un număr insuficient de sergenţi.


 ION COROPCEAN general în rezervă, expert militar: „În linii generale, militarii pe contract sunt o problemă deficitară pentru Armată, avem probleme de completare, iar categoria de sergenţi prin contract este şi mai deficitară, pentru că accentul se pune pe categoria de sergenţi cei care urmează să asigure deservirea tehnicii, pe de altă parte să fie cu milşitarul, cu soldatul. Şi decizia Ministerul Apărării de a deschide acest colegiu militar este o soluţie care răspunde timpului şi va permite pregătirea militarilor pe contract, până la sergent inclusiv.”


La finalul studiilor, absolvenții vor primi gradul militar de caporal.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter