Social

Vremea rea a făcut prăpăd, noaptea trecută, în mai multe localităţi din R. Moldova

Vremea rea a făcut prăpăd, noaptea trecută, în mai multe localităţi din R. Moldova

În Republica Moldova a fost prelungut, până la miezul nopţii, Codul galben de instabilitate atmosferică care se va manifesta prin averse, vijelii şi vânt puternic. Vremea rea a făcut prăpăd, noaptea trecută, în mai multe localităţi. Zeci de gospodării au fost inundate, iar grindina a compromis hectare întregi de culturi agricole din raionul Hânceşti. Cele mai multe pagube au fost înregistrate în municipiul Chişinău.

Locatarii unui bloc cu nouă etaje din sectorul Botanica din Chişinău s-au trezit, în această noapte, cu apartamentele inundate. În unele locuinţe, apa a ajuns la 10 centimetri.


Oamenii presupun că apa a ajuns în bloc din cauza unei inundaţii pe acoperş şi a sistemului de scurgere defect.


 NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „La intrarea în scara blocului sunt băltoace iar pereții sunt plini de umezeală. Mai picură și acum de sus, chiar dacă afară nu mai plouă. Din cauza furtunii şi a ploii torentiale de noaptea trecută, s-au indundat cele mai multe apartamente din bloc.”


Rafalele de vânt au deteriorat reţelele electrice pe mai multe străzi din Chişinău, iar în primele ore ale dimineţii, graficul de circulaţie a transportului public a fost perturbat. Au avut mult de lucru angajaţii de la Spaţii Verzi, care au evacuat crengile şi copacii doborâţi la pământ în diferite zone ale oraşului.


VICTOR NICHITUŞ, purtător de cuvânt, Î.M. "Asociația de gospodărire a spațiilor verzi": „ Au fost cinci echipe de defrişatori care au intevenit, v-am spus, în cinci locaţii. Am avut situaţii de avariere, de exemplu, un arbore a fost doborît la pământ pe strada Valea Crucii în incinta liceului Nicolae Iorga. Era căzut chiar în faţa intrării pe teritoriul liceului.”


Ploile au făcut prăpăd şi în satul Boghiceni, raionul Hînceşti, unde, aseară, a plouat cu grindină cât bobul de mazăre. Au fost compromise hectare întregi de culturi agricole.


În satul Sculeni, raionul Ungheni, mai mai multe gospodării au fost inundate, iar un drum din raionul Leova a fost distrus de ape. Reprezentanţii comisiilor locale pentru Situaţii excepţionale urmează evalueze valoarea totală a prejudiciilor.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter