Recomandări

Președintele asociației WatchDog Valeriu Pașa: SUA vor depune eforturi nu doar pentru a consolida R. Moldova pe intern, dar și pentru a adăuga presiune pe Federația Rusă și pe agenții săi de influență

post-img
Președintele asociației WatchDog Valeriu Pașa: SUA vor depune eforturi nu doar pentru a consolida R. Moldova pe intern, dar și pentru a adăuga presiune pe Federația Rusă și pe agenții săi de influență

Astăzi, Chișinăul a fost vizitat de secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken. În cadrul conferinței oficialul a anunțat că SUA va acorda R. Moldova un pachet de sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de dolari. Banii vor fi destinați, printre altele, pentru rezistența la interferențele ruse și creșterea economică. Totodată Antony Blinken a anunțat și transmiterea unui pachet de 85 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a R. Moldova. Invitații emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, au discutat despre impactul politic al acestei vizite și a pachetelor de sprijin financiar acordat R. Moldova.

Deputatul PAS, Lilian Carp consideră că pachetul oferit de SUA pentru consolidarea securității energetice a R. Moldova, îi va oferi țării mai multă independență decizională. 

„Această vizită are ca obiectiv creșterea capacității R. Moldova de a avea independența energetică, pentru că după Ucraina, cel mai mult a avut de suferit R. Moldova din cauza războiul din Ucraina care a fost pornit de Federația Rusă. Noi am avut una dintre cele mai mari inflații, anume din cauza că nu avem resurse energetice proprii. Dacă urmărim ceea ce a declarat Secretarul de stat american, este foarte clar că investiția va fi făcută în diversificarea resurselor energetice, pentru a nu putea fi influentați politic sau în deciziile pe care le luăm. Pentru că arma politică pe care o avea Federația Rusă în raport cu statele ex sovieitce, era elementul energetic. În aceste condiții, diversificare va da mai multă independență decizională R. Moldova.”

Preşedintele Asociaţiei WatchDog, Valeriu Paşa a subliniat că acest ajutor oferit de SUA, Republicii Moldova, este un semnal politic important transmis Federației Ruse. 

„Este un semnal politic important transmis Federației Ruse, din partea SUA. Mesajul este de tipul: „Noi vedem ce faceți voi în R. Moldova, să nu credeți că lăsăm Moldova singură, să nu credeți că nu observăm cât de obraznic vă amestecați să distorsionați procesele democratice, efectiv să furați alegerile.” SUA vor depune eforturi nu doar pentru a consolida R. Moldova pe intern, dar și pentru a adăuga presiune pe Federația Rusă și pe agenții săi de influență.”

De aceeași părere este și expertul de politică externă de la Bucureşti, Costin Ciobanu:

„Atunci când vine Secretarul de stat american la Chișinău, e un semnal extrem de puternic. Când se anunță acest pachet de sprijin financiar, oamenii văd că R. Moldova este susținută de către partenerii euro-atlantici, iar acești parteneri nu sunt acolo doar cu vorba, ci încearcă să pună resurse în slujba R. Moldova pentru a fi capabilă să facă față tuturor acestor presiuni. ”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter