Politic

IGSU a semnat la Vilnus Memorandumul de Intenție privind cooperarea internațională în domeniile securității antiincendiare, managementul situațiilor de urgență și protecției civile

post-img
IGSU a semnat la Vilnus Memorandumul de Intenție privind cooperarea internațională în domeniile securității antiincendiare, managementul situațiilor de urgență și protecției civile

Astăzi, 29 mai 2024, în orașul Vilnius, Republica Lituania, a fost semnat Memorandumul de Intenție care vizează promovarea cooperării internaționale în domeniile securității antiincendiare, managementul situațiilor de urgență și protecției civile. Actul a fost semnat între delegația IGSU al MAI al Republicii Moldova, reprezentată de șeful instituției colonel Oprea Alexandru, Departamentul de pompieri și salvatori al MAI al Republicii Lituania, Serviciul de gestionare a urgențelor al MAI al Georgiei, și Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

Semnarea Memorandumului de Intenție a avut loc în cadrul “Reuniunii la nivel înalt și discuții privind viitoarea cooperare în cadrul Proiectului ”SAFETY FIRST!”, care se desfășoară în perioada 29-30 mai 2024.

Reuniunea internațională la nivel înalt a fost organizată la inițiativa Departamentului de Pompieri și Salvatori al MAI al Republicii Lituania.
În timpul întâlnirii directorul Departamentului de protecție și salvare împotriva incendiilor din cadrul Departamentuluide pompieri și salvatori al Republicii Lituania, Saulius Greičius a subliniat că cele trei state au făcut pași impunători, iar odată cu 01 anuarie 2024 au fost acceptate în Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Acest fapt oferă oportunități mai mari de ajutor reciproc și răspuns în caz de situații de urgență.


Memorandumul de Intenție își propune să creeze condiții mai favorabile pentru desfășurarea de instruiri comune și schimb de experiență, acordând o mare atenție pregătirii și implementării proiectelor finanțate de Uniunea Europeană. Țările vor avea posibilitatea să coopereze prin schimbul de informații și experiență în domeniile managementului dezastrelor, prevenirii și răspunsului la urgențe, desfășurând aplicații comune, seminarii și exerciții, implementând proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Scopul  acestuia este de a consolida capacitățile de prevenire și raspuns la situații de urgență.


Memorandumului deschide noi posibilități pentru discuții comune privind viitoarea cooperare în cadrul Proiectului ”SAFETY FIRST!”, precum și îmbunătățirea pregătirii țărilor candidate la aderare în cadrul UE în domeniul protecției civile, prevenirii și stingerii incendiilor,dar și misiunilor de salvare.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter