Actualitate

Suedia susține aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova

post-img
întrevedere

Șeful Biroului pentru integrare europeană (BIE), Ghenadie Marian, a avut o întrevedere cu o delegație de experți ai Consiliul Național de Comerț (NTC) al Suediei, condusă de Sara Sandelius, director adjunct al Departamentului pentru Sustenabilitate și Cooperare pentru Dezvoltare, alături de Cyrille Hugon, consilier pentru piața internă, Departamentul pentru piața internă.

Șeful BIE a informat partea suedeză despre rolul și prioritățile biroului, despre mecanismul național de coordonare a procesului de aderare a Republicii Moldova la UE, despre activitățile în curs de desfășurare și necesitățile Grupurilor de lucru în vederea pregătirii către deschiderea negocierilor de aderare.

 

Ghenadie Marian a mulțumit oaspeților pentru sprijinul politic acordat Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, inclusiv pentru poziția favorabilă a Suediei cu privirea la desfășurarea Conferinței Interguvernamentale RM-UE pe parcursul președinției belgiene la Consiliul UE. De asemenea, a exprimat apreciere pentru colaborarea fructuoasă dintre NTC și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) în vederea armonizării legislației naționale cu acquis-ul UE conex comerțului și consolidării capacităților instituționale necesare pentru integrarea accelerată a Republicii Moldova în piața unică a UE.  

 

La rândul lor, reprezentanții suedezi au reafirmat angajamentul continuu al Suediei de a sprijini Republica Moldova în aspirațiile și eforturile sale de integrare europeană. În context, s-a menționat atenția acordată țării noastre în cadrul Strategiei suedeze de Dezvoltare Regională, cooperarea Trade Academy Council cu instituțiile publice din țara noastră și asistența acordată sectorului privat moldovenesc, în special, în domeniul exportului pe piața europeană și sectorul IT.

author-img_1

Ion Calmis

Editor