Vicepreședintele PAS, Vladimir Bolea, susține că justiția urmează să clarifice dacă parlamentara Olesea Stamate a acționat cu rea-intenție atunci când a propus în Parlament amendamentele la Legea Amnistiei, care au generat ulterior condiții pentru eliberarea mai multor criminali condamnați la detenție pe viață.
„Am ferma convingere că va fi făcută o analiză pe segmentul Procuraturii Generale și altor structuri de stat, să se verifice dacă a fost cu rea-intenție, să stabilească dacă este componentă infracțională în acțiunile ei (Olesei Stamate - n.r.)”, a declarat Bolea într-o emisiune de la Radio Moldova, subliniind că, în opinia sa, justiția este cea care trebuie să demonstreze „dacă a fost sau nu rea-intenție în acele amendamente și în modul în care ele au fost promovate”.
Citește și: Olesea Stamate se apără: Anul trecut, au fost eliberați deținuți și nu a fost „zarvă”. De ce acum?
De asemenea, oficialul a recunoscut că, deși fiecare proiect este prezentat și discutat în fracțiune, iar autorul/autorii unui proiect trebuie să convingă fracțiunea de necesitatea proiectului, nu fiecare reușește să înțeleagă pe deplin proiectele.
„Am avut un vot luat din partea cetățenilor în 2021 și toată lumea s-a axat pe muncă, pe segmentul pe care îl știe cel mai bine. De aceea, colegii au avut încredere (în Olesea Stamate, n.r.) și cei din Parlament, și cei din partid. Era și președinta comisiei. Evident, erau niște lucruri pe care nu toată lumea reușea să intre în esență. Pentru noi, a fost o descoperire cu un gust extrem de amar. Dezamăgire totală pentru că noi suntem și cetățeni ai acestui stat”, a spus Vladimir Bolea.
Citește și: „A fost o provocare”. CSM vorbește despre dificultățile judecătorilor în aplicarea Legii Amnistiei
Opinia publică a fost scandalizată de eliberarea mai multor condamnați la detenție pe viață în baza unor amendamente la Legea Amnistiei, votate de Parlamentul Republicii Moldova. PAS a învinuit-o pe deputata Olesea Stamate de „abuz de încredere”, întrucât aceasta a fost autoarea amendamentelor care ar fi creat condiții pentru aceste eliberări din închisoare.
Până în prezent, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, din numărul total de 77 de demersuri amnistia a fost aplicată în 15 cazuri, iar în 36 de cazuri a fost respinsă definitiv.
Citește și: /VIDEO/ Legea amnistiei, modificată pe repede înainte pentru a evita eliberarea criminalilor
În urma acestui scandal, deputaţii PAS au modificat Legea cu privire la amnistie. Astfel, persoanele condamnate, cărora li s-a redus termenul de detenţie sau le-a fost schimbată pedeapsa, nu vor putea fi eliberate condiționat, înainte de termen. Iniţiativa a fost votată pe 4 aprilie în două lecturi, deşi a fost criticată de opoziţie şi experţi.