Justiție

„A fost o provocare”. CSM vorbește despre dificultățile judecătorilor în aplicarea Legii Amnistiei

post-img
Consiliul Superior al Magistaturii
Sursa foto: https://gov.md/

Consiliul Superior al Magistraturii susține că Legea cu privire la amnistie a fost „o provocare” pentru sistemul judiciar și că Parlamentul este responsabil pentru reglementarea clară a condițiilor de executare a pedepsei comutate pentru protejarea drepturilor victimelor și asigurării unei justiții echitabile. În urma aplicării acestei legi, mai mulți condamnați la închisoare pe viață au reușit să iasă din închisoare. PAS a învinuit-o pe deputata Olesea Stamate, autoarea amendamentelor controversate la legea respectivă, de abuz de încredere față de colegii săi de fracțiune.

„După adoptarea Legii privind amnistia, mai multe instituții ale statului au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la neaplicarea de judecători a prevederilor acestei legi. În 2022 și 2023, Inspecția judiciară a înregistrat numeroase sesizări din partea persoanelor condamnate și a unor autorități publice, solicitând tragerea la răspundere disciplinară a unor judecători pentru pretinsa neaplicare a Legii nr. 243/2021. Aceste sesizări au fost examinate și au fost formulate decizii de inadmisibilitate”, se spune într-un comunicat al Consiliului.

În 2021–2023, subliniază Consiliul, au fost formulate mai multe excepții de neconstituționalitate de judecători, respinse de Curtea Constituțională. 

„Pe 10 noiembrie 2023, CSM a organizat o ședință de lucru dedicată aplicării Legii în privința persoanelor condamnate la detenție pe viață. (...) În cadrul discuțiilor, judecătorii au subliniat că, prin comutarea pedepsei aplicabile condamnaților la detenție pe viață, aceștia își schimbă statutul din „condamnat la detenție pe viață” în „condamnat la pedeapsa cu închisoarea” pentru o perioadă determinată. Aceasta presupune posibilitatea reducerii pedepsei, în conformitate cu reglementările legale existente, inclusiv cele referitoare la condițiile de detenție”, se menținează în sursa citată.

Citește și: /VIDEO/ Legea amnistiei, modificată pe repede înaine pentru a evita eliberarea criminalilor

CSM afirmă că Legea cu privire la amnistie a fost „o provocare pentru sistemul judiciar, având în vedere complexitatea aplicării sale în contextul diversității situațiilor specifice fiecărui condamnat”. 

De asemenea, Consiliul subliniază că legiuitorul este responsabil pentru reglementarea clară a condițiilor de executare a pedepsei comutate, în scopul protejării drepturilor victimelor și asigurării unei justiții echitabile. Cu toate acestea, Consiliul afirmă că judecătorii au obligația imperativă de a aplica legea și de a respecta principiile constituționale. 

„Instanțele competente au analizat mai multe cazuri individuale, iar deciziile emise au reflectat atât reglementările legale în vigoare, cât și circumstanțele specifice ale fiecărui caz”, se mai spune în comunicat.

Până în prezent, precizează sursa citată, din numărul total de 77 de demersuri înaintate de Penitenciarul nr. 17, amnistia a fost aplicată în 15 cazuri, fiind respinsă definitiv în 36 de cazuri. 

Citește și: Olesea Stamate se apără: Anul trecut, au fost eliberați deținuți și nu a fost „zarvă”. De ce acum?

După eliberarea din detenţie a criminalului Alexandru Sinigur, condamnat pe viaţă pentru mai multe crime deosebit de grave, dar şi după presiunea din spaţiul public, deputaţii PAS au modificat Legea cu privire la amnistie.

Astfel, persoanele condamnate, cărora li s-a redus termenul de detenţie sau le-a fost schimbată pedeapsa, nu vor putea fi eliberate condiționat, înainte de termen. Iniţiativa a fost votată pe 4 aprilie în două lecturi, deşi a fost criticată de opoziţie şi experţi.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor