Mai multă mobilitate pentru angajaţii structurilor de asistență socială din Republica Moldova, care au primit astăzi 55 de maşini noi. În acest fel, va creşte calitatea şi promptitudinea serviciilor oferite de ei persoanelor vulnerabile. Vehiculele au fost procurate din bugetul statului în cadrul reformei RESTART, iniţiată la începutul anului 2024.
Noile maşini vor fi folosite pentru asistență parentală profesionistă şi servicii de îngrijire socială la domiciliu sau pentru echipele mobile care vor face vizite de evaluare şi monitorizare a beneficiarilor. În acest fel, lucrătorii sociali vor ajunge mai uşor chiar şi în localitățile izolate. LUCIA DIONEAC, director, Agenţia Teritorială de Asistenţă Socială Nord-Vest: Am beneficiat de trei automobile pentru mai multe servicii. Serviciu de îngrijire socială la domiciliu, protecţia dreptului copilului, serviciu asistenţă comunitară. În total avem 711 beneficiari, suntem doar municipiul Bălţi şi două sate.
OXANA RADU, director, Agenţia Teritorială de Asistenţă Socială Sud: Primim echipament, automobile care sunt destul de necesare. Vom avea o posibilitate mai mare pentru a deservi beneficiarii din teritoriu, care sunt nemijlocit mai departe de oraş şi mai greu au acces la servicii. Prin reforma RESTART autorităţile își propun să îmbunătățească transparența în sistemul de asistență socială și să asigure accesul populației vulnerabile la servicii sociale de calitate. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale spune că, mai bine de un an, de când a fost implementată această reformă, au fost angajaţi şi peste 200 de asistenţi sociali.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Putem să avem situaţii când la 01:00 noaptea se întâmplă un caz de violenţă, colegii din asistenţa socială pot se preia copilul sau persoana afectată şi să se deplaseze la un serviciu de specializare. Asta înseamnă servicii mai bune, intervenţii mai bune şi faptul că suntem mai aproape de cetăţeni. Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, cele 55 de maşini au costat peste 19 milioane de lei. În total, în Republica Moldova sunt zece Agenții Teritoriale de Asistență Socială şi 33 de Structuri Teritoriale de Asistență Socială, care au în dotare 164 de vehicule. REPORTER: ANGELINA UNGUREANU Imagine: Eugen Picicur